AOC U32E2N monitor | REVIEW

De AOC U32E2N is een belachelijk grote en aantrekkelijke UHD gamingmonitor. Dat komt vanwege zijn redelijke prijs (rond de 450 euro) en de vele mogelijkheden die het scherm biedt. Het feit dat de monitor een 4K resolutie ondersteund en een refreshrate kent van 60hz is een welkome toevoeging waardoor deze ook uitermate geschikt is om je consoles op aan te sluiten. De concurrentie van de AOC U32E2N is zeer beperkt, aangezien UHD monitoren nog niet de standaard zijn.

De AOC U32E2N volgt nauwgezet de lijn die AOC heeft neergezet met hun onlangs uitgekomen E2-design, en naast een UHD variant is er ook een QHD en een ultra brede variant. De monitor in kwestie heeft een mooie en schone matzwarte afwerking met achterop AOC in grote letters. Het scherm is aan drie kanten zonder rand, maar je ziet nog steeds de bescheiden paneelranden wanneer de monitor is ingeschakeld.

Goedkope 4K alternatief

De U32E2N is speciaal gemaakt met het idee om een goedkoper alternatief neer te zetten voor gamers. Ondanks dit idee doet dit geen afbreuk aan de bouwkwaliteit van de monitor. De plastic panelen op het apparaat voelen duurzaam en dik genoeg aan om enkele klappen te weerstaan. De monitor is uitgerust met een kantelbare standaard en een opening voor kabelbeheer om een warboel met kabels te verkomen. Dankzij de VESA-montageopeningen van 100 x 100 mm kunnen de modellen eenvoudig aan een monitorarm of muurbeugel worden gemonteerd voor meer ergonomie en volledige flexibiliteit.

Connectiviteit is ook zeker iets wat niet ontbreekt aan de AOC U32E2N.  De monitor is namelijk goed uitgerust met tal van opties die het een levensvatbaar alles-in-één-scherm maken. Het paneel aan de achterzijde bevat zowel een DisplayPort 1.4 poort als twee HDMI 2.0 poorten en kent ook nog koptelefoon uitgang. Daarnaast bevat de monitor een luidspreker met een vermogen van 3 watt, welke een aardig geluid geeft maar niet echt impact maakt als het gaat om bastonen.

Laat je onderdompelen

De AOC U32E2N heeft een 32-inch VA-paneel met een resolutie van 3840 x 2160, een verversingssnelheid van 60Hz en een responstijd van 4 ms. De achtergrondverlichting is beperkt tot 350 cd / m2, terwijl de contrastverhouding maar liefst 2500: 1 is vanwege de kenmerken van VA-technologie. Daarnaast geeft het je een kijkhoek van 178 graden, je kan er praktisch naast staan en nog steeds het beeld goed lezen. Door de grootte van het scherm wordt je ondergedompeld in je gamingervaring, aangezien 32-inch voor een monitor best groot is te noemen. Je zit er eenmaal wat dichter op dan een normale televisie. Dit is heerlijk (en soms iets te intens) in games als Fortnite  of Black Ops Cold War. De monitor is ook erg geschikt voor sim-games zoals Planet Coaster en Two Point Hospital, omdat je aardig wat overzicht hebt in beide games dankzij deze monitor.

Het fantastische aan UHD-monitoren van dit formaat is dat het de pixeldichtheid niet vermindert, waardoor de extra scherpte van de 4K-resolutie behouden blijft. Dit zie je terug in de graphics van diverse games, maar ook door de kleinere letters in bijvoorbeeld Windows die er daardoor scherper uitzien en dus ook goed en duidelijk te lezen zijn. Een ander aspect waar de monitor zijn goede kant laat zien, is in grafische bewerking. De monitor is heerlijk groot, en daardoor heb je altijd voldoende overzicht in programma’s als Adobe Premiere, Photoshop en meer. De kleuren van de monitor zijn ontzettend goed te noemen en daardoor hoeft de AOC U32E2N standaard niet te worden gekalibreerd. Het apparaat geeft namelijk 16,7 miljoen kleuren weer, wat goed is voor 72% van de NTSC en + 100% van het sRGB-kleurengamma. Daarnaast kent de monitor ook een uitstekend contrast (2500: 1). Dit houdt in dat de monitor geweldige zwartniveaus weet te behalen, waardoor kleurrijke beelden werkelijk van het scherm spatten. Zo zijn games met donkere of nachtelijke scènes, zoals Modern Warfare, dan ook een traktatie voor het oog om te spelen.

Geen HDR

Hoewel de AOC U32E2N een ontzettend fijne 4K monitor is, kent het ook een aantal kleine minpuntjes. Zo ondersteund de monitor geen HDR, wat eigenlijk wel jammer is voor diegene die een monitor zoeken voor hun console. HDR staat voor High Dynamic Range. Dat betekent dat een monitor met HDR een groter en gedetailleerder kleurbereik heeft. Je kunt het vergelijken met een doos potloden. Een HDR monitor heeft meer verschillende potloden om een plaatje te tekenen dan een gewone monitor. Daardoor zie je meer verschillende tinten kleur. Een HDR monitor heeft dus niet meer pixels en scherpte dan een 4K of Full HD variant: het is een verbetering van het beeld op een ander vlak. HDR content heeft een groter lichtbereik dan standaard content, waardoor je meer beeldinformatie te zien krijgt. Wat je met HDR ziet ligt dichterbij de realiteit dan wat je met standaard beelden (SDR) ziet. Nu is HDR meer een standaard voor televisies, maar aangezien steeds meer consolegamers gebruik willen maken van een monitor is het wellicht handig voor fabrikanten om in te zetten op HDR op hun monitoren.

Conclusie

De AOC U32E2N is een fantastische gamingmonitor en kent een een goede prijs / kwaliteit verhouding voor een 4K monitor. Het beelscherm biedt een fantastische beeldkwaliteit en kent een aanzienlijk groot scherm welke is bedoeld om je visuele zintuigen te kietelen. Het ontwerp is basic, maar de bouwkwaliteit is kwalitatief erg goed te noemen. Hoewel de monitor zeker geen miskoop is, is het wel jammer dat deze geen HDR bevat en maar een refreshrate kent van 60hz. Desondanks is de AOC U32E2N een heerlijke 4K monitor voor een uitermate mooie prijs (zo rond de 450 euro).

AOC U32E2N monitor | REVIEW
HOT!
Overweldigend grote monitor
Goede prijs- / kwaliteitsverhouding
Zeer brede kijkhoek en goede contrastverhoudingen
NOT!
Geen HDR ondersteuning
De refreshrate had wel iets hoger gemogen
80
SCORE
Ook interessant
The Dark Pictures Anthology: Little Hope | REVIEW
NL / EN