Nog geen week geleden kwam Pokémon Go officieel uit in Nederland, maar het was wereldwijd al een enorme hit. En ik moet eerlijk toegeven: ook ik ben om. Als ik mijn hondje uitlaat loop ook ik als een zombie met mijn telefoon in mijn handen op jacht naar nieuwe Pokémon. 99% van de Pokémon die ik vang zijn Pidgeys en Weedles. Maar elke wandeling is weer een stap in de richting van een ei dat uitkomt, of een verdwaald zeldzaam exemplaar. Misschien ben jij inmiddels een echte eindbaas en de leider van elke gym in je omgeving, maar als je het wat meer casual speelt zoals ik kunnen een paar tips vast geen kwaad. Ik zet de beste hacks en tips voor je op een rijtje. Ben ik iets vergeten? Let me know!

Heb jij onder een steen geleefd en geen idee waar ik het over heb? Even in het kort dan: Pokémon Go is de meest populaire app van dit jaar, en is een zogeheten “augmented reality” spel. Wha… what? Augmented reality houdt in dat je Pokémon kunt vangen in de echte wereld – soort van. Je loopt rond in je buurt of in de stad, en als je een Pokémon tegenkomt zie je die op je scherm door middel van je camera; jouw locatie bepaalt of je daadwerkelijk Pokémon tegenkomt. Zo ziet dat eruit:

pokemon go tips

Voor mij betekent Pokémon een grote nostalgietrip. Vroeger zat ik eindeloos op mijn Gameboy om Pokémon Red te spelen. Later downloadde ik een emulator voor op mijn pc en speelde ik het weer. En nu mag ik EIN-DE-LIJK de straat op om ze “echt” te vangen. Even boodschappen doen en wandelen met de hond is ineens een feestje. Ik heb wat tips voor je verzameld om je ervaring nog rijker te maken.

 1. Sneller eitjes uit laten komen

Ok, ok. Voor ons Hollanders is dit misschien wel gesneden koek: pak die fiets in plaats van te wandelen. Je kunt je sneller verplaatsen, en toch meer Pokéstops bezoeken en kilometers afleggen dan je lopend kunt doen. Ga niet TE snel, want dan registreert het spel je beweging niet.

pokemon go ei uit laten komen

 1. Batterijleven besparen

Hoewel het super leuk is om de Pokémon te vangen door gebruik te maken van de Augmented Reality optie, is het beter voor je batterij als je die optie uitzet. Bovendien zijn de Pokémon dan ook nog eens makkelijker te vangen.

Pokemon go AR

 1. ‘Battery saver’

Het spel geeft je ook een mogelijkheid in de settings om je batterij te sparen. In eerste instantie lijkt er niks te veranderen als je voor deze optie kiest, maar als je gaat wandelen en je telefoon ondersteboven houdt, zal je scherm zwart worden om je batterij niet als een malle leeg te trekken. Loop je een Pokémon tegen het lijf, dan geeft je trouwe smartrakker het vertrouwde trilsignaal en kan jij lekker aan de slag met je balls.

Pokemon go batterij besparen

 1. Zoek betere Pokéstops

Hoe bekender en drukker bezocht een Pokéstop is, hoe beter de spullen zijn die je krijgt van de stop. Er zit dus wel degelijk verschil tussen de verschillende Pokéstops. Belangrijke monumenten of bezienswaardigheden in een stad hebben een grotere kans om je potions of andere fijne goodies te geven dan het willekeurige standbeeldje in jouw bescheiden wijkje. Hier hangt ook de volgende tip mee samen:

POkemon go pokestop lure

 1. Vind meer Pokémon

Het spel is zo ontworpen dat er meer Pokémon zullen spawnen op plekken met meer telefoonverkeer. In een drukke binnenstad of winkelcentrum zal je dus meer fijne rakkertjes tegen het lijf lopen dan in een grasveld in noord Groningen. En hoe meer inwoners een stad heeft, hoe beter. Dit wil overigens niet altijd zeggen dat er meer zeldzame Pokémon te vinden zijn. Maak je borst nat voor heel. veel. Weedles en Pidgeys.

pokemon go meer pokemon

 1. Vind verschillende soorten Pokémon

Pokémon zullen eerder opduiken in omgevingen waar ze zich thuis voelen. De befaamde Magikarp zal dus niet zo snel te vinden zijn in jouw douche, maar wel dichtbij een meer, rivier of de zee. Bossen zullen als een echt thuis voelen voor grasPokémon. En ook ’s nachts loop je weer andere Pokémon tegen het lijf. Begeef je dus eens buiten je vertrouwde omgeving!

pokemon go lapras

 1. Gebruik handige websites om Pokémon te vinden

Waar nieuwe apps zijn, zijn er ook handige mannetjes die jou precies vertellen wat je wilt weten. Zoals, bijvoorbeeld, waar zeldzame Pokémon zitten. Maak gebruik van die handige sites! Een goed voorbeeld is https://www.pokecrew.com/, waar je kunt kijken waar in Nederland (en de rest van de wereld) die Pokémon verstopt zitten. Help ons vooral om deze lijst aan te vullen!

 1. Beginnen met Pikachu

Misschien een beetje laat als je dit al speelt, maar er is een mogelijkheid om aan het begin van het spel te beginnen met Pikachu! In plaats van heel braaf een van de drie starter Pokémon te kiezen, moet je al vanaf het begin de rebel in je aard opzoeken en die drie Pokémon negeren. Gewoon gaan lopen totdat Charmander, Squirtle en Bulbasaur verdwenen zijn. Elke keer als ze weer verschijnen moet je ze gewoon negeren. Na vier keer negeren wordt ook Pikachu een optie…

pokemon go pikachu starter

 1. Verdien meer XP tijdens het vangen

Als je weer eens een Pidgey tegen het lijf loopt zijn er meerdere manieren om extra XP te  verdienen tijdens het vangen:

 • Als je je Pokéball ronddraait op je scherm zul je zien dat je Pokéball ineens sparks heeft: als je hem nu diagonaal naar die Pokémon gooit, en je vangt hem, krijg je extra XP voor het vangen met een curveball. Kost wat oefening, maar is de moeite waard.
 • Het is je vast niet ontgaan dat je tijdens het vangen een gekleurde cirkel ziet. Die cirkel is een indicatie die aangeeft hoe moeilijk het is om die Pokémon te vangen. Groen = makkelijk, rood = moeilijk. Je snap het idee. Die cirkel wordt echter ook steeds kleiner. Als jij het voor elkaar krijgt om in een zo klein mogelijk gekleurd cirkeltje te gooien krijg je extra punten. Dit is niet makkelijk, maar oefening baart kunst!
 1. Kies zelf welke Eeveelution je wilt

Het lijkt alsof je het niet in de hand hebt welke geëvolueerde versie van Eevee je krijgt als je ervoor kiest je furry lil’ buddy te upgraden. Er is een leuke easter egg die de keuze echter beïnvloedt! Iemand op Reddit, “smithnigel”, kwam hier achter:

“The Eevee Brothers from the original anime were named Rainer, Pyro, Sparky and they owned a Vaporeon, Flareon and Jolteon respectively. If you nickname your Eevee either Rainer, Pyro or Sparky, your Eevee will evolve into that desired Eeveelution!”

Er moet wel bij gezegd worden dat dit alleen werkt bij je eerste Eevee, dus kies wijs!

pokemon go eeveelution

Hiermee moet je toch weer even aan de slag kunnen. Heb jij nog belangrijke toevoegingen? Laat het dan weten!

2 reacties

 1. Avatar
  Sjors Metz

  Voor de luie gamer: https://pokevision.com/

  Op deze site zie je waar er real time pokemon worden gevangen. Nadat de eerste speler hem vangt, gaat er een timer lopen. Snel even naar buiten om die ene te vangen om weer op de bank te wachten tot de volgende in de buurt is.

  En Albert Heijn heeft daar z’n eigen versie van gemaakt: https://pokemappie.nl/
  Let wel: hier geven ze gewoon aan welke er ooit zijn gevangen. Dit geeft geen enkele garantie dat ie er is wanneer jij je boodschappen gaat doen.

  • Avatar
   Sjors

   Oke, ik las even over punt 6 heen haha. Tip voor snel levelen: gebruik een Lucky Egg (dubbele xp) en ga zo veel mogelijk pidgey’s, weedles en ratatas evolven. (eigenlijk alles, nieuwe evolves zijn nog beter omdat je dan ook extra krijgt voor een nieuwe pokemon, maar heb je meestal minder)

Laat een antwoord achter