Immortals: Fenyx Rising | REVIEW

Immortals: Fenyx Rising werd in 2019 nog door Ubisoft de wereld ingeslingerd met de naam Gods & Monsters. Blijkbaar vond de Franse uitgever en ontwikkelaar dit niet zo’n sterke naam, waardoor zij de naam hebben veranderd. Het eerste wat je opvalt als je de game ziet, is hoe vergelijkbaar de game eruit ziet met The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Immortals speelt namelijk flink leentjebuur met Nintendo’s meesterwerk, waaronder de focus op het verkennen van een mythische open grote wereld. Weet de game hierdoor alsnog op zijn eigen benen te staan? Je leest het in de onderstaande review!

Ondanks de vergelijking met Breath of the Wild, moet je jezelf afvragen wat dit eigenlijk uitmaakt. Beter goed gejat, dan slecht bedacht, toch? In het verleden hebben we onnoemelijk veel games gehad die grotere titels goed wisten na te bootsen, denk hierbij aan games zoals Halo, Call of Duty en Hearthstone die elk wel een tegenhanger kent. Het is gewoon de manier waarop de game-industrie werkt en ondertussen zijn alle genres al wel aan bod geweest en worden tegenwoordig diverse genres met elkaar gecombineerd. Zolang het afgeleide werk wat nieuwe ideeën biedt of er juist in slaagt een deel van de essentie en kwaliteit van het origineel weet uit te bouwen dan vind ik het al prima.

Op z’n Grieks!

Immortals: Fenyx Rising is de derde game die Ubisoft binnen korte tijd heeft weten uit te poepen. In navolging van Watch Dogs Legion en Assassin’s Creed Valhalla, vertelt Immortals: Fenyx Rising het verhaal van Fenyx; een dappere Griekse held(in) die de taak heeft om de wereld te redden van het kwaad.

Fenyx strandt na een ongeluk op zee op een mysterieus eiland waarbij zijn bemanningsleden in een versteende staat zijn achtergelaten. Bij zijn aankomst realiseert Fenyx zich dat er iets mis is en ontdekt dat de goden in de val zijn gelokt door de kwaadaardige Typhon. Deze is op zoek naar wraak nadat hij door Zeus naar Tartaros is verbannen naar de onderwereld. Zonder dat Fenyx het in de gaten heeft krijgt hij ineens de taak, om met de hulp van de Griekse god Hermes, het eiland rond te reizen om de goden te bevrijden van Typhons tyrannie.

Het verhaal van de game wordt verteld vanuit het perspectief van de goden Prometheus en Zeus, die allebei een grote interesse hebben in de gebeurtenissen die plaatsvinden. De manier waarop het verhaal verteld wordt is best wel verfrissend te noemen, en biedt een interessante kijk op bepaalde zaken. Toch moet ik zeggen dat het verhaal wel een beetje oppervlakkig te noemen is. Daarnaast neemt Immortals zichzelf niet al te serieus, waardoor de toon van de game best wel luchtig te noemen is en kent de nodige humor. Wellicht had een serieuzere ondertoon ervoor gezorgd dat het verhaal wat meer impact had gekregen. Nu moeten we het doen met een soort komische vertelling van de bekende mythische verhalen, waarin voornamelijk Zeus wordt afgeschilderd als een arrogante kwal met een sterke minachting voor bijna alles in de wereld, welke zelf denkt dat hij behoorlijk grappig is. Daarnaast heeft de beste god overal commentaar op, zoals zijn eigen kinderen, de andere goden en Fenyx. Terwijl Prometheus op een leuke manier het verhaal probeert te vertellen, zal Zeus hem in de rede vallen met zijn platte one-liners. De dialogen gaan heen en weer tussen beiden en voelt zo nu en dan ook meer aan als kibbelen dan werkelijk een verhaal vertellen. Gelukkig kan Prometheus zo nu en dan wat verlichting bieden met grappige dialogen, maar toch doet de manier van verhaal vertelling een beetje afbreuk aan het magische karakter van de game.

Sterke vergelijkbaar

In eerste instantie lijkt Immortals best sterk op Breath of the Wild dat het bijna schandalig te noemen is. Zo heeft de game een zelfde soort gameplay mechanic met een uithoudingsvermogen meter, welke je gebruikt om bijvoorbeeld te sprinten of te klimmen. Vroeg in de game speel je een vaardigheid vrij waarmee je vleugels krijgt en grote afstanden kunt zweven. Ook heb je een vaardigheid waarmee je bepaalde zware items kunt laten zweven en weg kunt gooien.

Immortals: Fenyx Rising is een open wereld game welke gericht is op verkenning, en de spelwereld is ook zeker knap in elkaar gezet. In de deze wereld kun je diverse quests voltooien, maar je kunt ook op zoek gaan naar beloningen die je nieuwe items en vaardigheden geeft. Ook vindt je items waar waarmee je bepaalde attributen kunt verbeteren, zoals je maximale gezondheid of uithoudingsvermogen. Daarnaast zijn er diverse kerkers in de game gestopt, welke Vaults genoemd worden. Dit zijn op zichzelf staand gebieden welke gericht zijn om puzzels op te lossen of juist een pittig gevecht. Ook dit aspect lijkt erg veel op de Shrines die je kunt vinden in Breath of the Wild, al moet ik zeggen dat deze in Immortals niet zo sterk zijn ontworpen, maar wel een erg toffe toevoeging zijn aan de gameplay. De game is daarnaast volledig niet-lineair en je kunt de vier gebieden die de game kent in willekeurige volgorde aanpakken.

Sterke verschillen

Hoewel Immortals: Fenyx Rising erg veel lijkt op Breath of the Wild, zijn er toch een aantal grote verschillen en het leent het hier en daar wat elementen van andere games. De manier waarop je de spelwereld verkent bijvoorbeeld, heeft veel elementen die we kennen uit de Assassin’s Creed games (en andere Ubisoft-titels). Denk hierbij aan het vinden van hoger gelegen plekken waar je een overzicht kunt krijgen van de spelwereld en de nodige icoontjes die de spelwereld bevolken met activiteiten die je kunt vinden.

De combat is van een andere kaliber in deze game, en het speelt dan ook een beetje als de oudere God of War-titels en voelt ook erg intuïtief aan. Je hebt de mogelijkheid om pijl en boog te gebruiken en daarnaast kent Fenyx een  lichte en zware aanval. Tevens is het mogelijk om aanvallen te ontwijken en te counteren. Fenyx is daarnaast erg wendbaar en de combat voelt hierdoor erg dynamisch en snel aan. Het is ook mogelijk om vijanden van achteren te besluipen om een verwoestende stealth-aanval  uit te voeren, wat op momenten weer zorgt voor de nodige afwisseling in de game.

Het eiland waar Immortals zich afspeelt voelt erg levendig aan en kent prachtige vergezichten over prachtige kleurrijke landschappen. Er is daarnaast altijd wel iets te beleven in de game en dankzij de spelwereld krijgt het ook een eigen gezicht. Vluchtige blikken op grote hoogtes laten je gloeiende vlekken of rode pluimen zien, wat aangeeft dat er iets te halen valt. Fenyx heeft ook de vaardigheid “Far Sight”, waarmee je het eiland nog dieper kunt scannen en dingen spot die niet zomaar met het blote oog waarneembaar zijn. Met je Far Sight vaardigheid kun je vervolgens weer de diverse bezienswaardigheden markeren die je tijdens je reis wilt bezoeken.

D’r is genoeg te doen!

Er zijn een grote verscheidenheid aan uitdagingen te vinden op het eiland, zo zijn er drie verschillende soorten kisten te vinden in de wereld, kun je de eerder genoemde Vaults bezoeken met een keur aan puzzels en uitdagingen en wacht er een leger aan mythische wezens die je moet bevechten. Er is tevens veel te verzamelen in Immortals en de game kent daarnaast ook nog eens vijf verschillende valuta’s die je kunt gebruiken om verschillende aspecten van je personage en wapens te verbeteren. Nu moet ik wel zeggen dat ik vijf verschillende soorten valuta wel erg veel vind, en dit maakt het allemaal niet echt overzichtelijk.

Om je even een overzicht te geven van de valuta die je kunt verdienen, volgt hier een korte opsomming: Als je Vaults voltooit, verdien je vaak Zeus’ Lightening, dit wordt gebruikt om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Het vinden van Ambrosia, welke verspreid is over het eiland, zal je health helpen te verbeteren. Coins of Charon kunnen worden verdiend door uitdagingen en puzzels te voltooien en kunnen worden gebruikt om vaardigheden en krachten te upgraden. Amber kan helpen om drankjes te verbeteren en de vier verschillende gekleurde scherven kunnen worden gebruikt om je wapens en bepantsering te upgraden. Je hebt dus een shitload aan items die je kunt verzamelen, en dit kan best overweldigend en overzichtelijk aanvoelen. Een ander probleem met het verzamelen van deze valuta’s is het feit dat je over het algemeen naar één centrale locatie moet terugkeren om je upgrades te voltooien, waardoor het tempo van het spel weleens in kan kakken.

Naast de shitload aan valuta heeft Immortals Fenyx Rising een interessant aanbod aan loot die je kunt vinden tijdens je avontuur. Hoewel het allemaal niet zo diep gaat als in Destiny, The Division of Assassin’s Creed, heeft Immortals wel een reeks aan goed ontworpen wapens, armor en vleugels die je kunt verzamelen. Deze kennen op hun beurt weer de nodige vaardigheden en buffs en kennen daarnaast een handvol cosmetische opties, welke je weer vrijspeelt in de loop van de game.

Pracht en praal

Grafisch gezien is Immortals: Fenyx Rising een pareltje. De spelwereld ziet er kleurrijk en koddig uit, kent de nodige variatie en zit tjokvol details. Jezelf in deze wereld voortbewegen zorgt dan ook voor een sprookjesachtig gevoel en dit idee wordt nog eens versterkt door de diverse vijanden en personages die de game kent. Op de PlayStation 5 en Xbox Series X ziet de game er adembenemend mooi uit, heeft een groot kleurenpalet en kent nagenoeg geen laadtijden, wat ervoor zorgt dat dit je een naadloze en heerlijke spelervaring kent.

Het enige beklag wat ik eigenlijk over de game heb is de manier waarop Fenyx en andere personages in de game eruit zien en zijn geanimeerd. Zo vindt ik dat er weinig emotie in de gezichten zit van alle personages, waardoor alles best generiek over kan komen. Het cartoony uiterlijk van de game leent zich er namelijk uitstekend voor om meer uitdrukkingen en emoties op de koppies van de personages te toveren. Ook de animaties zijn zo nu en dan lomp en voornamelijk het springen van Fenyx valt een beetje uit de toon van de spelervaring die Immortals je probeert te bieden. Al met al zijn dit geen storende factoren die je uit de spelbeleving weten te halen, maar het zijn wel details die Ubisoft makkelijk even aan had kunnen passen.

Conclusie

Laat ik met de deur in huis vallen en zeggen dat Immortals: Fenyx Rising een ontzettend toffe game is geworden. Het kent een een enorme, levendige en mythische spelwereld gevuld met avontuur. Er is voldoende te beleven en er is genoeg buit om te verzamelen, vijanden om te bevechten en uitdagingen om te voltooien. 

De game doet niets nieuws en het leent dan ook een schaamteloze hoeveelheid gameplay elementen uit andere games, maar het is op zichzelf een ambitieus en indrukwekkende spelervaring, welke goed en intuïtief aanvoelt. Immortals: Fenyx Rising is zeker niet het onvergetelijke avontuur wat Breath of the Wild is voor velen, maar het weet je wel een magisch avontuur te bieden welke zeker de moeite waard is. Het is daarnaast naar mijn mening de beste open wereld ervaring van Ubisoft die je dit jaar mag beleven!

Immortals: Fenyx Rising | REVIEW
HOT!
Magische spelwereld is goed uitgewerkt
Heerlijke afwisseling van verkennen en actie
Veel variatie in gebieden en voldoende te beleven
NOT!
Verhaal had anders verteld moeten worden (Zeus is een lul!)
Verschillende valuta's maakt het onoverzichtelijk
Animaties en gezichtsuitdrukkingen hadden beter gekunnen
85
SCORE
Ook interessant
Destruction AllStars | REVIEW
NL / EN