Philips Evnia 27M2C5500W | REVIEW

Strak en zakelijk scherm!

De Philips Evnia 27M2C5500W- monitor werd enige tijd geleden aangekondigd door het bedrijf en biedt gamers een aantal features. Maar kan de curved monitor overtuigen?

Persoonlijk heb ik zelf heel weinig als het gaat om Philips-monitoren en televisies, en gaat mijn voorkeur toch stiekem altijd uit naar een van de concurrenten. Toch weet Philips best te imponeren met zijn line-up aan televisies waar ook een console op aangesloten kan worden. Toch heeft een ieder altijd zijn eigen smaak en voorkeuren en over het algemeen valt het merk ook niet echt op als het gaat om gaming monitoren. De markt wordt dan ook behoorlijk gedomineerd door merken als AOC, Asus, MSI of Samung. Toch moet ik zeggen dat ik aardig onder de indruk ben van de Philips Evnia monitor en de features die het kent.

Krommer-de-kromming

De Evnia 27M2C5500W is een ​​gebogen monitor en kent een heftige kromming van 1000R, waardoor deze meer om je heen zit als een licht gebogen of rechte monitor. Hoewel deze kromming wel een beetje je ding moet zijn, zorgt het wel voor veel meer immersie als het gaat om gaming, doordat het lijkt dat je meer in de game zit. Met zijn 27-inch is de Evnia-monitor een comfortabel formaat en kan hij ook op kleinere bureaus worden geplaatst.

De monitor weegt gemonteerd bijna 6 kilo en is dus niet bijzonder zwaar. In de doos vindt je alle benodigdheden om de monitor in gebruik te nemen. Naast de gebruikelijke stroomkabel worden er ook een HDMI kabel, een DisplayPort kabel en een USB-A naar USB-B kabel meegeleverd. Ook is de Philips Evnia niet gierig met aansluitingen. In totaal zijn er 2 HDMI, 2 DisplayPort 1.4, 1 USB hub en 4 USB 3.0 type A (waarvan 2 als snelladers gebruikt kunnen worden) aanwezig. Tevens is er een audio-uitgang waarop je een koptelefoon of luidsprekers kunt aansluiten.

Eenvoudig en simpel

De structuur van de monitor is relatief eenvoudig. De voet wordt met een schroef aan de beugel bevestigd en deze wordt eenvoudig op het scherm geklikt. Voor de montage is geen gereedschap nodig en het werkt makkelijk en simpel. De standaard is in hoogte verstelbaar en hierdoor kun je het scherm zowel naar boven en beneden als naar links en rechts kantelen. Nadat je de kabels hebt aangesloten, kun je beginnen met instellen via het onscreen display (OSD). Er zijn tal van instellingen die je naar wens kunt aanpassen. Voor degenen die er niet zo lang in willen verdwalen, kun je een van de verschillende preset modi kiezen om zo meteen aan de slag te gaan met de monitor. Het OSD is te bedienen via een enkele knop aan de achterkant van het scherm en ondanks de vele opties werkt het soepel en makkelijk.

Het scherm kent een refreshrate van 240 Hz met een maximale resolutie van 2560×1440. Er wordt gebruik gemaakt van een 8-bits paneel met een maximale helderheid van 400 cd/m2. Hoewel de monitor HDR400 gecertificeerd is, is dit meer een gimmick die op de doos staat. In de theorie klinkt dit natuurlijk mooi, maar de monitor houdt een stabiele 320 cd/m2 aan, wat non-HDR monitoren stiekem ook kunnen bereiken. Desalniettemin levert de Philips Evnia wel hele mooie beelden af. Zelf heb ik een Samsung G9-monitor bij mijn setup staan, welke ook een hele sterke kromming heeft, toch zijn de standaard kleuren van deze monitor een beetje flets en vaag, en dit kwam opnieuw naar voren toen ik de Philips Evnia er naast zette. Deze kent namelijk sterke kleuren die werkelijk van je scherm afspatten, en dit was al gelijk out-of the-box met de monitor. Daarnaast is de afstelling van het scherm erg prettig, aangezien Philips aandacht heeft besteed aan een goede gebruiksvriendelijkheid. 

Tof maar misschien overbodig?

Zoals eerder vermeld, heeft de Evnia-monitor een aantal poorten en ondersteunt ook MultiView. Hier kun je 2 apparaten tegelijkertijd op het scherm aansluiten en erop laten weergeven. In principe zou je een PC en een console tegelijkertijd kunnen gebruiken. De techniek is een leuke aangelegenheid, persoonlijk vind ik de functie overbodig op een 27 inch scherm. 

Naast PC gebruik kun je de Evnia natuurlijk ook gebruiken met je console. De QHD-resolutie die het kent wordt natuurlijk ondersteunt door zowel de Xbox Series X | S als de PlayStation 5. Het is wel jammer dat de Evnia geen HDMI 2.1 ondersteuning biedt, waardoor je zaken zoals VRR en de 120Hz optie niet kunt gebruiken op de consoles. Desondanks zorgt het levendige kleurgebruik van de monitor wel voor ontzettend mooie beelden.

Zakelijk en strak!

De Philips Evnia 27M2C5500W is zeker niet een stereotype gaming monitor zoals de concurrentie en heeft dan ook een meer zakelijk karakter. Philips heeft, afgezien van een aantal kleine overbodige tierelantijntjes, gekozen voor een heldere vormgeving van de monitor. Geen flashy RGB verlichting of rode accenten op de achterkant van de monitor. De monitor heeft dat ook zeker niet nodig, want uiteindelijk gaat het om de prestaties van het scherm en deze zijn zeker erg goed te noemen. Het enige nadeel in het ontwerp van de monitor is misschien De grote V-vormige standaard. Ikzelf heb gelukkig een groot bureau, maar gamers met een klein bureau zullen opmerken dat de monitor door de standaard flink wat ruimte in beslag neemt.

Conclusie

Al met al is de Philips Evnia 27M2C5500W een verrassend goede monitor, al moet de sterke 1000R kromming wel een beetje je ding zijn. De 27-inch monitor maakt indruk met zijn prestaties en Philips heeft goed werk geleverd door ervoor te zorgen dat de monitor zeer sterke kleuren kan weergeven. Het opbouwen en afstellen van de monitor zijn eenvoudig en overzichtelijk en dankzij het strakke design heb je een mooi zakelijk en robuust scherm op je bureau staan. De MultiView-functie is leuk voor als je de monitor voor werk gebruikt, maar het is niet relevant om te gebruiken als je deze gebruikt om te gamen.

De prijs van het scherm schommelt momenteel ergens tussen de 450 en 500 euro, wat wel een beetje aan de hoge kant is voor een 27-inch monitor. Maar mocht je alsnog besluiten om deze monitor te gaan halen, zal je zeker niet teleurgesteld zijn.

Philips Evnia 27M2C5500W | REVIEW
HOT!
Out-of-the-box al een sterk kleurenpalet
Veel aansluitingen
Strakke zakelijke uitstraling
Meer immersie door de 1000R kromming
NOT!
Geen HDMI 2.1 ondersteuning voor console features
HDR is niet heel sterk
Standaard is een beetje onhandig en groot
85
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x