Strange Brigade | REVIEW

Rond rennend tussen oude ruïnes, terwijl je de ene na de andere waardevolle schat vindt en ondertussen de wereld red van mummies en ander ondood tuig is vaak een spannende ervaring. Zo ook in Strange Brigade, wat toch best wel een leuk en meeslepend avontuur vol actie, geweld en ontdekkingen is. Benieuwd? Lees dan even verder…

Strange Brigade is de nieuwste titel van ontwikkelstudio Rebellion. We kennen de developers natuurlijk van de Sniper Elite-franchise, maar de studio had zin om eens een iets heel anders te maken. Wat we voorgeschoteld krijgen is een mix van Left 4 Dead, The Mummy en zelfs een heel klein snufje Uncharted.

Wie van de vier?

In Strange Brigade speel je als een van de vier personages die de game kent. Zo is daar de snel bewegende Nalangu Rushida, de melee en explosieven expert Gracie Braithwaite, de intuïtieve professor Archimedes de Quincey, of de soldaat Frank Fairburne. Tezamen vormen deze personages de Strange Brigade, een Britse eenheid van rond het begin van de 20e eeuw, welke als voornamelijk doel het roven van graftombes hebben en daarbij de geheimen van oude beschavingen willen ontdekken. Dit alles klinkt misschien als een enigszins serieuze game, maar het verhaal en het algemene gevoel voor humor in de game zijn verre van serieus. Het is meer een persiflage op de oude avonturen films zoals Indiana Jones en The Mummy. Terwijl je de spelwereld van Strange Brigade verkent, zal een vaak humoristische verteller (grappig) commentaar geven op jouw acties. Ook de personages kennen de nodige Britse humor en uiten dit vaak door hilarische one-liners te gebruiken. Ik ben blij dat Strange Brigade zichzelf niet al te serieus neemt, omdat het zodoende een aangename spelbeleving biedt om online te spelen met zowel vreemden of vrienden.

Blauwe bolletjes dingen

De basis gameplay bestaat uit het verplaatsen van je personage, en het mag best gezegd worden dat de bewegingen van de personages behoorlijk indrukwekkend en vloeiend zijn. Zo worden richels en dergelijke automatisch beklommen zonder een knop te hoeven gebruiken. Om te schieten, houd je de linker trigger vast om te richten en tik je vervolgens op de rechter om te vuren (joh!). De vijanden bestaan voornamelijk uit ondood gespuis, zoals zombies, skeletten, Egyptische beelden en andere soorten stereotiepe monsters. Versla je deze vijanden dan verdien je monnies en blauwe energie bolletjes. De blauwe energie bolletjes kun je weer door middel van een amulet opzuigen om zo een ​​krachtige speciale aanval te ontketenen. Op momenten lopen er een overweldigende hoeveelheid vijanden tegelijk op je scherm, en door het gebruik van de volle amulet kun je deze horde aan ondoden in een keer weer terug naar de eeuwige jachtvelden sturen.

Zoals het de setting betaamt zijn er diverse valstrikken verspreid die je kunt activeren door op een gloeiende bol te schieten. Door het activeren van deze valstrikken kun je vijanden sneller doden. Zo kun je bijvoorbeeld spiezen uit de grond laten komen, een tornado van vlijmscherpe zwaarden activeren of een bijl naar beneden laten komen. Maar pas wel op dat een van je (online) bondgenoten niet tussen deze valstrikken komen, want anders is het al snel Game Over voor hen. Gelukkig kun je door een druk van een knop nog een “Dodge Roll” doen om vijanden te ontwijken of om uit valstrikken te ontsnappen.

Avonturierclichés

Naast het nodige schiet en strategie werk, komen ook de nodige avonturierclichés voorbij. Zo zal je veelvuldig diverse puzzels ontdekken, welke in zekere zin ook makkelijk op te lossen zijn. Met het oplossen van de puzzels vindt je diverse booty, en daarmee kun je weer nieuwe wapens en upgrades aanschaffen. Het is alleen zo ongelooflijk jammer dat de puzzels over het algemeen supereenvoudig zijn, en er dus weinig uitdaging is te vinden. Naast de standaard puzzels vind je deuren welke vergrendeld zijn door Glyphs. Deze moet je in de juiste volgorde activeren waarna de deur open gaat. De code van de Glyphs is weer verstopt in de nabije omgeving, en aan jou de taak (met je online compaan) om deze te vinden. Ook zijn er sphinx beeldjes verstopt in diverse levels. Door deze kapot te schieten ontgrendel je op het einde van een level weer een geheime ruimte die je op zijn beurt weer dikke loot geeft. Door dit soort toevoegingen kent Strange Brigade een shitload aan collectibles, welke je zeker even zoet houden.

Modi, Modes, Modus

Strange Brigade is een avontuurlijke game, welke je het best kan spelen met vrienden. In totaal kun je met zijn vieren het spel doorlopen, in zowel de Campaign Mode als in de Survival- en Horde Mode. De Campaign Mode laat je het hoofdverhaal spelen, waarin je diverse objectives moet behalen en steeds meer progressie maakt in het, best wel humoristische, verhaal. Deze kun je alleen spelen, maar is zoals eerder gezegd veel leuker met vrienden. De Campaign kun je in een kleine 12 uur helemaal voltooien, waarna je verder kunt gaan met de andere modes. De andere modi zijn ook leuk om te spelen, maar hebben niet de funfactor die het hoofdverhaal heeft.

The flip side

Strange Brigade is een leuke game, welke ook zijn mindere kanten heeft. Zo is het spel behoorlijk vermakelijk en kun je jezelf uren verliezen in het afknallen van zombies, skelletten en mummies. Toch gaat de game naar verloop van tijd ongelooflijk vervelen en kom je er al snel achter dat het een grote herhalingsoefening wordt. Ook kent de game weinig progressie in de personages. Het enige wat je kunt doen is het kopen en upgraden van de diverse wapens die de game kent. Ook duren de gevechtscenes net iets te lang, waardoor de game meer een survival shooter wordt, terwijl het avonturen thema wel iets dieper had mogen zijn. Ook de Boss-fights worden op den duur een beetje eentonig en is het elke keer net iets teveel van hetzelfde. Dit soort zaken zorgen er in een klap voor dat de pure fun verandert in pure frustratie…

Conclusie

Strange Brigade heeft me absoluut verrast, want het is zeker wel een van de betere online co-op games welke je nu kunt spelen. De hoeveelheid variatie in de omgevingen maakt het een plezierige beleving en samenwerken met vrienden is super bevredigend. Toch wordt de game al snel eentonig, doordat er weinig variatie in de gameplay zit, en je vaak bezig bent met steeds hetzelfde. Misschien had ik iets meer diepgang verwacht van ontwikkelaar Rebellion, vanwege mijn liefde voor hun Sniper Elite-reeks. Maar voor gamers die terug snakken naar de tijd waarin we games speelde als Left 4 Dead, is dit zeer zeker een aanrader!

SCORE
75
Lezer beoordeling0 Stemmen
0
HOT!
Geweldige mix van verkenning, puzzels en strategische schietacties
Game kent een goed gevoel voor humor
Leuke online co-op multiplayer
NOT!
Wordt snel eentonig
Puzzels zijn heel eenvoudig
75
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x