Jaarlijks worden we gebombardeerd door de releases van de nieuwste sportgames. Zo zijn daar de welbekende F1, NBA 2K, Madden en natuurlijk de FIFA series die elk jaar een nieuwe game uitpoepen. Het uitkomen van FIFA is een dag waar veel jongens elk jaar naar uit kijken. DJ en producer Nightcraft was dan ook de aangewezen persoon om FIFA 21 te voorzien van een review. Weet EA Sports de serie naar een nieuw niveau te brengen, of is het juist een veredelde update die voor de volle mep in de winkels ligt? Je leest het op StarGamers!

Om een of andere reden ben ik dit jaar een stuk minder hyped voor het nieuwste deel in de reeks voetbalgames van EA. Desalniettemin had ik toch wel zin om een potje virtueel te ballen, en werd ik stiekem toch wel enthousiast toen ik gevraagd werd voor deze review. Heeft EA dit jaar de dreun die Konami met PES heeft uitgedeeld recht kunnen trekken?

De download van de game is bijna voltooid, en ik krijg een melding om de game vast te starten. Tijdens het installeren van de game wordt ik al snel in een Champions League duel gegooid tussen PSG en Liverpool, waarin ik de controle krijg over PSG. Als iemand me op dit moment had gezegd dat ik per ongeluk FIFA 20 had opgestart, dan had ik ze direct geloofd. Toch maar even verder spelen, misschien kom ik nog wat tegen wat anders is. Maar nee, die FIFA formule is ook dit jaar weer exact hetzelfde. Diepe steekbal op de flank geven (op Neymar in mijn geval met PSG), afleggen op Mbappe en ja hoor: GOAL! Toen ik na 34 minuten op de klok al 4-0 voor stond heb ik de wedstrijd maar beëindigd. Tot mijn grote verbazing stond de moeilijkheidsgraad nog op Wereldklasse ook. Ik besloot maar eens de verschillende modi van de game uit te gaan testen.

Luier de lui

Ik begon maar eens met het paradepaardje van de FIFA franchise, namelijk FIFA Ultimate Team (oftewel FUT). By far de meest populaire modus van de gamereeks en de modus die het meeste geld in het laatje brengt bij EA, aangezien je helemaal kapot wordt gegooid met microtransacties om pakketjes te kopen met daarin spelers en andere items. Ik koos, zoals als ik elk jaar doe, om te beginnen met een Spaans team (iets met prijs/kwaliteit…). Na een aantal potjes te hebben gespeeld, stroomde de virtuele muntjes binnen. Deze munten kun je dan weer gebruiken om spelers te kopen van de transfermarkt.

Een nieuwe toevoeging is dat ze de stamina items uit de game hebben gehaald, je spelers zijn dus na elke wedstrijd direct weer fit voor de volgende match. Net als vorig jaar kun je opnieuw seizoensbeloningen ontgrendelen door challenges uit te voeren en XP te verdienen, wat ik vorig jaar stiekem best wel verslavend vond. Deze seizoensbeloningen kunnen bestaan uit spelerspakketjes, leenspelers, of items om je stadion aan te passen (waarover later meer). Nieuw dit jaar is dat je nu ook veel gamemodi binnen FUT in co-op kunt spelen, wat ik zelf een welkome verandering vind. Qua gameplay lijkt het verder exact op FIFA 20, dus zo snel mogelijk snelle vleugelspelers en spitsen naar je team halen en je bent gegarandeerd van een easy win.

It’s in the game

“Is er dan helemaal niks veranderd qua gameplay?”, hoor ik je denken. Jawel, het verdedigen lijkt wat stroever te gaan als voorgaande jaren, waardoor een verdedigingsfout nog harder kan worden afgestraft. Ook zijn de wat minder technische spelers wat lomper in hun bewegingen en gaan passes wat soepeler dan vorig jaar. Wat mij ook opvalt is dat de AI wat ‘slimmer’ lijkt te zijn, zo lopen ze minder vaak buitenspel, zetten ze goede loopacties in en proberen ze vrij te staan om de bal aangespeeld te krijgen. De keepers daarentegen lijken soms gewoon helemaal niks te doen. Al meerdere malen heb ik meegemaakt dat de keeper gewoon aan de grond genageld blijft staan om vervolgens een bal vol langs zich heen in het net te zien verdwijnen.

EA heeft wel aangekondigd dat bepaalde features niet in de current-gen versie van de game zitten, het is dus afwachten of FIFA 21 op de PS5/Xbox Series X wel baanbrekend gaat zijn op gameplay gebied.

Een groot gemis

Waar ik me al jaren aan stoor in FIFA is het commentaar. Het lijkt dan ook alsof alles van een blaadje wordt voorgelezen. Dit gevoel had ik het minste bij Martin Tyler en Alan Smith in de voorgaande game, maar dit duo hebben ze dit jaar uit de game gehaald (WAAROM?!). Nu moest ik dus constant naar de irritante zeikstem van Lee “fucking” Dixon luisteren. Dit wilde ik dus eigenlijk helemaal niet, dus besloot ik om toch maar het Nederlandse commentaar te downloaden. Na één wedstrijd was ik dat ook weer zat en was weer helemaal klaar met Sierd de Vos en de onzin die de beste man in deze game weet uit kramen, KOEK KOEK!

Glansrijke carriere

Een groot deel van het marketingbudget van FIFA werd dit jaar besteed aan de volledig aangepakte Career Mode. Nu zal ik je even heel snel uit je droom helpen, dat als je denkt dat dit over zowel Player- als Manager Career gaat, want dit geld namelijk alleen voor de Manager Career modus. De Player Career is EXACT helemaal hetzelfde als vorig jaar.

Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik de nodige aantal uren plezier heb beleefd aan de Manager Career modus dit jaar. Het scouten van jong talent is ontzettend leuk en nieuw dit jaar is dat je je spelers kunt trainen om op een andere positie te spelen. Ik begon mijn carrière als manager van Feyenoord en besloot direct het hele team op de schop te nemen. Er zitten een flink aantal talenten in het team die een redelijk hoog potentieel cijfer hebben, dus bij de juiste training en speeltijd heb je zo een groot aantal sterspelers in je elftal. Het leuke aan de manager functie vind ik dat je wedstrijden kunt simuleren. Zo hoef je dus niet elke keer zelf potjes te spelen voordat je verder kunt, alhoewel ik sommige uitslagen nog steeds ontzettend vreemd vind. Zo verloor ik bijvoorbeeld een competitiewedstrijd van Fortuna Sittard met 0-1, terwijl ik in de Champions League met exact hetzelfde team 5-1 van Barcelona won.

Voor dat soort onzin hebben ze een nieuwe functie toegevoegd. Je kunt nu namelijk kiezen om snel te simuleren (om zo meteen de eindstand te zien), of een functie waarin je live de wedstrijd mee kan kijken en ondertussen tactische veranderingen kan toepassen. Er is ook de mogelijkheid om met één druk op de knop in te springen in de wedstrijd in belangrijke momenten, denk hierbij aan bijvoorbeeld een vrije trap of penalty als je de AI niet vertrouwd. Overigens kun je op elk moment van de wedstijd deze functie gebruiken. Wel is het jammer dat dit simuleren alsnog 5 á 6 minuten in beslag neemt, wat ik aan een beetje aan de lange kant vind.

Mocht je er voor kiezen om wel zelf alle wedstrijden te spelen, dan zal je merken dat de moeilijkheidsgraad ontzettend random is. De ene keer sloop je teams met 8-1 op de legendarische stand, en de andere keer sleep je er met moeite een 1-1 uit. Wat ze dit jaar hebben toegevoegd is de optie om ‘Competitor Mode’ aan te zetten. Dit houdt in dat de AI van de tegenpartij zich gedraagt alsof je tegen een E-sporter aan het spelen bent. Mocht je nogal snel raggen tijdens games (zoals ik), dan raad ik je dit ten zeerste af aangezien de trukendoos van de tegenpartij volledig opengetrokken wordt en je helemaal kwijt gespeeld wordt. Dit is misschien weggelegd voor de allerbeste FIFA spelers, maar absoluut niet voor mij. Bovendien vind ik het op deze manier veel te arcade-achtig worden, je ziet in het echt ook niet spelers van Willem II continu akka’s en rainbow flicks doen.

3e wiel

Nog een functie waar ik in voorgaande delen het nodige plezier aan heb beleefd is profclubs. Hierin maak je je eigen speler en speel je samen met je vrienden in een elftal waarin ieder zijn eigen speler bestuurd. Dit levert soms de meest hilarische en frustrerende momenten op. Er is verder weinig aandacht aan deze modus besteed, en is ook bijna exact hetzelfde als vorig jaar. Er is nu wel de mogelijkheid om net als bij FUT je stadion aan te passen inclusief kleuren en goaltune.

VOLTA

Ik was bijna de VOLTA modus vergeten, maar ook deze mode is terug te vinden in FIFA 21. Vorig jaar was dit best een toffe toevoeging maar het was het gewoon net niet. Zo waren vorig jaar de Career Mode kut, de besturing was clunky en kut, het schieten was kut, de spelers waren kut, maar een avondje met vrienden potjes VOLTA spelen was best wel vermakelijk als je geen zin had in een normaal potje FIFA. Dit jaar moet ik toegeven dat ze de gamemode aardig op de schop hebben genomen, ondanks dat de Career Mode nog steeds super ultralord kut is though. De besturing voelt een stuk beter aan en is minder clunky, het is allemaal net wat meer flashy in plaats van het reguliere veldvoetbal. Al met al is VOLTA nog steeds een prima gamemode om af en toe een paar potjes te spelen ( I would recommend als drankspel btw).

Conclusie

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik de game, na het spelen ervan, in eerste instantie niet eens een review waard vond. Maar ik kan me voorstellen dat als dit je allereerste FIFA-game is, je er ontzettend veel plezier aan gaat beleven. Voor degene die FIFA 20 hebben en nog twijfelen om de 2021 editie te kopen zou ik zeggen: “Laat de game lekker liggen tot deze voor twee tientjes in de budgetbak ligt of sla het eens een jaartje over”.

Ik heb ontzettend veel plezier beleefd aan de Career Mode maar daar was ik na de nodige speeluurtjes ook al weer snel klaar mee. Voor mij is en blijft FIFA nog altijd de game die je eventjes een paar potjes tussendoor speelt, als je niks anders te doen hebt. Helaas voor FIFA 21 zijn er dit jaar genoeg andere games die toch een stuk beter zijn, en daardoor meer aandacht verdienen.

FIFA 21 | REVIEW
HOT!
Careermode is vermakelijk
VOLTA is flink op de schop genomen
NOT!
Ordinaire copy/paste van FIFA 20
Sierd de Vos en zijn kut commentaar (en sowieso al het commentaar die de game bevat)
Geen echte vernieuwingen whatsoever...
55
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x
()
x