Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue | REVIEW

Vijftien jaar geleden kwam de Japanse ontwikkelaar en uitgever Square op de proppen met wel een heel uniek concept. Donder het hele Disney universum in een blender met daarbij een hele zwik aan Final Fantasy karakters en meng dit alles eens even goed door elkaar en je hebt Kingdom Hearts. Oke, dit is natuurlijk wel heel oppervlakkig gezegd, maar in grote lijnen is dit wel zo. Ondertussen is het alweer dik tien jaar geleden dat Kingdom Hearts II uit is gekomen, en worden we warm gehouden door een zwikkie aan tussendelen, zoals Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue (wie de fuck verzint die namen?!). Rowdy is er mee aan de slag gegaan, en in zijn review lees je dan ook of dit tussen deel het waard is om gespeeld te worden!

Square-Enix ziet in dat Kingdom Hearts nog steeds een grote fanbase heeft, en voelt zich daarom ook genoodzaakt om al deze fans tevreden te houden doormiddel van diverse Kingdom Hearts spin-offs. Dit gebeurde de afgelopen jaren op diverse platformen, waardoor het overzicht nog weleens zoek raakt. Dit ook aangezien niet iedereen het geld heeft om elk denkbaar gameplatform te kopen om al deze games te spelen. Gelukkig brengt de Japanse gigant dan ook nog weleens een compilatie uit van al deze games op één systeem. Zo ook met Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue, welke voor de Playstation 4 is verschenen.

KH HD 28 2

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue is een collectie welke bestaat uit de games Kingdom Hearts Dream Drop Distance en  Kingdom Hearts 0.2 Birth By Sleep: A Fragmentary Passage (jezus, wie verzint nou die namen….) Daarnaast krijg je ook nog een animatiefilm genaamd Kingdom Hearts X Back Cover, welke een samenvatting is van de mobiele game Kingdom Hearts X. Laten we even stuk voor stuk deze titels eens bekijken.

Tripple D in the mix

Kingdom Hearts Dream Drop Distance is van oorsprong een Nintendo 3DS titel, welke ergens in 2012 is verschenen. Deze versie is netjes geremasterd en ziet er lekker kleurrijk uit, al kun je merken dat het op de originele engine draait. In deze game volgen we nog steeds het verhaal van Sora en zijn mattie Riku. De beste mannen worden door de tovenaar Yen Sid op pad gestuurd om de wereld te bevrijden van Nightmares. Dit gebeurt doormiddel van de hulp van Spirits, welke een beetje Pokémon achtig aanvoelen. Spirits kun je op diverse plekken vinden en daarnaast moet je deze zien te trainen en te verzorgen zodat ze in level kunnen stijgen.

KH HD 28 1

Op de 3DS was de game een aardige toevoeging aan het assortiment van games, en dat lag voornamelijk ook omdat de game gericht was op korte speelsessies. Op je Playstation 4 game je gemiddeld wat langer dan op een handheld en hier valt op dat de gameplay niet echt loont op een console. De game kent het zogenoemde Flowmotion systeem, wat je in grote lijnen kunt vergelijken met de game Sunset Overdrive. Doormiddel van dit systeem vlieg, ren en slide je soepel door de spelwereld heen en dit alles met een druk op de knop. Al zal er ook wel de nodige frustratie om de hoek kijken omdat dit niet altijd even soepeltjes verloopt. Tijdens het spelen verschijnt er ook een balk in je scherm welke, naarmate je met een karakter speelt, leeg loopt. Eenmaal als deze leeg is wordt er een drop ingezet waarnaar je overschakelt naar een ander karakter. Dit zorgt er nogal voor dat je uit de game getrokken wordt wat een beetje jammer is.

Kort maar krachtig?

De tweede titel is Kingdom Hearts 0.2 Birth By Sleep: A Fragmentary Passage en vanwege deze titel zullen de fans dan ook dit schijfje met alle liefde kopen. Dit zal dan ook liggen aan het feit dat je deze game nodig hebt vanwege het verhaal en om een aantal onafgewerkte verhaallijnen aan elkaar te knopen. Deze game is een direct vervolg op de PSP game Kingdom Hearts: Birth By Sleep, welke verscheen in 2010, en is dus geen remaster of zoiets. In A Fragmentary Passage kruipen we in de huid van Aqua, welke ook een grote rol speelde in het origineel. Naar de gebeurtenissen in het eerste deel zit zij gevangen in de Dark World en moet zij hier zien te ontkomen aan de kwade krachten, met hulp van een aantal bekende personages.

KH HD 28 3

Hier shined de originele gameplay van Kingdom Hearts aan alle kanten, want het voelt zo ongelooflijk lekker en vertrouwd aan. De diverse combo’s tijdens de gevechten die zo ongelooflijk soepel uit de controller worden getoverd voelen heerlijk ouderwets aan en zijn zeker niet makkelijk te noemen. Daarnaast kent de game uitgebreide levels die nodig verkent moeten worden en spatten de visuals echt van je scherm af. Als dit ons een idee gaat geven hoe Kingdom Hearts III eruit komt te zien, ben ik in ieder geval al behoorlijk hyped.

KH HD 28 5

Toch kent A Fragmentary Passage de nodige kritieken, want als Kingdom Hearts noob zul je ook geen ene reet begrijpen van het verhaal als je de voorgaande game niet hebt gespeeld. Vanaf het begin van de game wordt je gewoon in het verhaal geflikkerd zonder dat je werkelijk weet wat er allemaal aan het handje is. Daarnaast is het ook een rare zet dat Square-Enix er niet voor heeft gekozen om de originele Birth By Sleep in de compilatie te gooien, want dat had het voor nieuwkomers een stuk makkelijker gemaakt. Een ander punt van kritiek is dat je binnen vier uurtjes de hoofdverhaallijn kan voltooien. Oke, na het uitspelen kun je nog genoeg kledingstukken unlocken en diverse moeilijkheidsgraden vrijspelen, maar toch… Vier uur is niet echt heel lang, toch?

Popcorn Time!

Als laatste is daar dus ook nog Kingdom Hearts X Back Cover. Zoals ik al eerder vertelde is dit een animatiefilm welke de gebeurtenissen vertellen van de mobiele game Kingdom Hearts X. In een kleine anderhalf uur zie je het verhaal van een aantal Keyblade Masters, welke een fetisj hebben voor dierenmaskers. De film ziet er best indrukwekkend uit, maar het grootste beklag is dat we geen enkele Disney personage tegenkomen. Een beetje jammer van iets wat het moet hebben van de Disney stempel. Daarnaast bevat de film een hele serieuze toon, welke je in de games niet tegenkomt . Dit is dan ook een echte spin-off welke niet echt veel te maken heeft met het verhaal van Sora en zijn consorten.

Conclusie

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue is wellicht een aanvulling voor de echte die-hard Kingdom Hearts fans. In dit pakketje zitten twee vermakelijke games, die ook weer hun eigen tekortkomingen kennen, en een film die een beetje uit toon valt met de franchise. De game is dan ook totaal niet geschikt voor gamertjes die voor het eerst in aanraking komen met Kingdom Hearts. Ze zullen geen reet van het verhaal snappen.

De fans zullen het meest smullen van Birth By Sleep: A Fragmentary Passage welke wat losse eindjes aan elkaar zal knopen. Ondanks dat de productiewaarde overal vanaf spat blijft deze compilatie middelmatig als het aankomt op speelduur en gameplay. Stel jezelf daarbij wel de vraag of je daadwerkelijk dan 60 euro uit wilt geven aan een game die maar drie uurtjes lang is.

SCORE
70
Lezer beoordeling1 Stem
1
HOT!
Kingdom Hearts concept blijft vet
Visueel heel mooi
Birth by Sleep: A Fragmentary Passage is goed fanvoer!
NOT!
Dream Drop Distance werkt niet op een console
Birth by Sleep: A Fragmentary Passage is flink aan de korte kant
Te duur voor wat je krijgt...
70
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x