AGON Pro AG275QXL monitor | REVIEW

Ultieme monitor voor League of Legends fanaten!

AOC heeft samen met ontwikkelaar Riot Games gewerkt om een ​​solide gamingmonitor te creëren, welke zich qua uiterlijk en vormgeving voornamelijk focust op League of Legends. Weet de slimme RGB-integratie en LoL-accenten de gevraagde prijs te rechtvaardigen? Je leest het in de onderstaande hardware review!

Onlangs kregen wij een mailtje van AOC waarin het bedrijf een aantal nieuwe gamingmonitoren onder de aandacht wilde brengen. In de mail kwam ook de AOC Agon Pro AG275QXL League of Legends Edition-gamingmonitor voorbij, en vanwege zijn features en iconisch uiterlijk voelde ik me gedwongen om deze uit te proberen en te voorzien van een uitgebreide review op StarGamers. Van AOC kregen wij dan ook een recensie model van deze monitor, en de afgelopen maand heb ik er even flink mee mogen spelen. Ik kan alvast stellen dat dit een van de meer unieke monitoren is welke zijn weg naar mijn gamebureau heeft weten te vinden .

Bijzondere leds

Op het eerste gezicht kent de monitor de vrij standaard specificaties. Zo kent de AG275QXL een 1440p resolutie, een verversingssnelheid van 170Hz met 1ms responsetijd en bevat het een IPS-paneel. Waar de AG275QXL zich van andere monitoren onderscheidt, is het vermogen om de RGB-leds, die achter op de monitor zitten, dynamisch aan te passen met in-game acties tijdens het spelen van League of Legends. Een ander tof gegeven is dat de voet van de monitor ook RGB-leds kent, wat op het eerste oog erg bijzonder en spectaculair eruit ziet.

Voor iemand die in het verleden redelijk wat League of Legends heeft gespeeld, wekt de monitor dan ook flink wat interesse. Is dit dan ook de beste gamingmonitor voor fans van LoL, of is het juist een gimmick die zorgt voor wat extra sjeu? Het antwoord is iets ingewikkelder.

Dikke LoL

Het monteren van de AG275QXL is redelijk eenvoudig, Het paneel wordt via verschillende stevige metalen pinnen op de standaard geschoven en deze kun je daarna eenvoudig vergrendeld. De monitor is tevens geschikt om met een standaard 100×100 VESA-plaatje aan de muur te bevestiging, mocht dat je voorkeur hebben. Toch raad ik dit af, omdat de voet beschikt over RGB-leds.

De monitor kent diverse League of Legends-accenten en de door Hextech geïnspireerde goudkleurige lijnen op de voor- en achterkant van de monitor zijn een mooie subtiele knipoog naar de game. De achterkant ziet er dan ook echt wel gaaf uit, en het is dan ook jammer dat deze voornamelijk gericht staat tegen je muur.

Het aansluiten en wegwerken van de kabels is eenvoudig en alles wat je nodig hebt is snel te verwisselen door het paneel tot 90 graden te draaien. De AG275QXL kent dan ook veel hoogte- en kantelaanpassingen en dat is een goed pluspunt!

De AG275QXL beschikt over een groot aantal aansluitingen, waaronder vier USB 3.2-poorten en 3,5 mm stereo- en microfooningangen. Daarnaast zijn er twee DisplayPort 1.4- en twee HDMI 2.0-poorten. Het is wel jammer dat AOC geen HDMI 2.1 poort heeft, en hierdoor ben je dus aangewezen om de DisplayPort te gebruiken als je de maximale verversingssnelheid van 170 Hz van de monitor volledig wilt benutten. Met de HDMI 2.0 poort zal je het dan ook moeten doen met een maximale verversingssnelheid van 144 Hz.

Irritant geluidje…

Als je de AG275QXL aanzet komt deze tot leven met een ‘League of Legends x AGON by AOC’-startscherm en een onverwacht luid opstartgeluid. Hoewel sommige gamers dit misschien aanspreekt, zullen er ook mensen zijn die dit niet zo waarderen. Je kunt er dan ook voor kiezen om dit geluid via de On Screen Display (OSD) van de monitor uit te schakelen.

De eerder genoemde RGB-leds in zowel de doorschijnende voet als op de achterkant van de AG275QXL zorgen voor een overweldigende gloed aan kleuren, en dit ziet er ongelooflijk tof uit. Helaas werd mijn aandacht snel afgeleid door een raspend hoog geluid die de monitor kan produceren. Dit komt door de ingestelde intensiteit van de leds, en dit geluid verdwijnt als je de de intensiteit via de OSD verlaagt van ‘Strong’ naar ‘Low’. De intensiteit van dit probleem varieert daarnaast ook door de kleuren die de leds afgeven. Hoewel dit geluid over het algemeen niet heel erg hinderlijk is, kan ik mij voorstellen dat er gamers zijn die dit wel irritant kunnen vinden. Dit is tevens ook op te lossen door een headset te dragen tijdens je speelsessies.

Over OSD enzo

De OSD van de AG275QXL is makkelijk toegankelijk via de nippelknop rechtsachter op het scherm of via het meegeleverde toetsenbordje. Hier vindt je verschillende audio- en visuele instellingen die je in kunt stellen, met een verscheidenheid aan beeldpresets. Mocht je de AG275QXL aanschaffen, dan raad ik je aan om de meeste instellingen op hun standaardwaarden te laten (behalve misschien voor het opstartgeluid waar ik het eerder over had). Via de OSD kun je de RGB-lichteffecten van het scherm aanpassen, maar ik raad je eerder aan om dit te doen via de GMenu-software, welke je sowieso dient te installeren om gebruik te kunnen maken van de League of Legends-features waarover de monitor beschikt.

De reden dat ik aanbeveel om de standaard instellingen te behouden, is omdat de AG275QXL out-of-the-box al erg goede prestaties kent. Zo staat deze standaard al ingesteld met een sterke kleurnauwkeurigheid en een geweldig contrast. Daarnaast beschikt het over 128% dekking van de sRGB-kleurruimte, wat er op neerkomt dat je een geweldige kijkervaring krijgt met SDR-content.

De AG275QXL ondersteunt ook HDR en wordt geleverd met een DisplayHDR 400-certificering. Dit houdt in dat het een instappunt is voor HDR en een hogere piekluminantie kan leveren dan SDR-panelen. Toch valt de HDR prestatie een beetje tegen, omdat je gelimiteerd wordt door de 16,7 miljoen kleuren die het 8-bit paneel kent. Daarnaast kent de monitor geen lokale dimzones waardoor het met HDR niet echt een sterk contrast weet te bieden.

Niet zo HDR

Hoewel ik zeker genoten heb van de AG275QXL met het spelen van games zoals Elden Ring, Overwatch en Red Dead Redemption 2, kan ik de monitor niet echt aanraden om te kopen vanwege de HDR die het kent. De specificaties bieden gewoon geen goede HDR-ervaring, en degenen die er naar op zoek zijn, zullen ofwel hun budget moeten verhogen of wachten totdat er betere implementaties van deze technologie hun weg vinden naar de onderkant van de markt. Dit geldt niet alleen voor de AG275QXL, maar dit advies geldt dus ook voor alle gamingmonitor in deze prijscategorie. Desondanks haal je wel een goede monitor in huis voor deze prijs, want de SDR-prestaties van de AG275QXL zijn wel erg sterk te noemen.

Laat ik het nu eens gaan hebben over hoe het voelt om League of Legends op de AG275QXL te spelen. Voor het grootste deel is het een behoorlijk coole ervaring, maar het is zeker niet smetteloos te noemen. Voordat je wilt genieten van de League of Legends-features zal je de GMenu-software van AOC moeten downloaden. Hiermee activeer je de responsieve RGB-verlichtingsfuncties en het activeren van de modus is zeer eenvoudig. Tijdens het grote gedeelte van matches zullen de leds van de AG275QXL in een ‘breathing’-modus gaan. maar als eenmaal de actie begint en de eerste kills gemaakt worden reageren de monitor als zowel de voet met verschillende kleuren en effecten die een weerspiegeling geven van je in-game acties. Dit zorgt voor een extra beleving als je de game speelt, maar toch moet ik wel stellen dat de RGB-verlichting in de voet wel aardig afleidt tijdens een speelsessie. Het ziet er indrukwekkend uit, maar misschien ook wel te indrukwekkend.

Jammerlijke dingen

Hoewel de dynamische verlichting erg tof is, is het wel erg jammer dat het alleen te gebruiken is met League of Legends. Het was erg vet geweest als AOC juist ook andere games had ondersteund met deze feature. Daarnaast werkt de monitor alleen met de GMenu-software en kun je de RGB-leds dus niet besturen via bijvoorbeeld Corsair iCue of Razer Synapse software. Daarnaast is het ook niet mogelijk om andere AOC-randapparatuur, zoals een gaming-toetsenbord of -muis, te synchroniseren met de monitor. Al met al is de League of Legends RGB-feature een toffe toevoeging, maar het is jammer dat je deze dus alleen specifiek met die game kunt gebruiken. Hierdoor spreekt het namelijk alleen een bepaalde userbase aan (die wel ontzettend groot is), maar er had meer in kunnen zitten.

Conclusie

Voor ongeveer 480 euro haal je de AOC Agon Pro AG275QXL League of Legends Edition-gamingmonitor in huis, en hoewel de monitor een bepaalde charme en aantrekkingskracht heeft, zal je toch een fanatieke League of Legends speler moeten zijn om deze monitor aan te schaffen. De dynamische verlichtingsfuncties zorgen voor een unieke monitor, maar ik betwijfel of dat dit genoeg is om het scherm aan te bevelen aan gamers die andere spellen spelen. Voor alle duidelijkheid: Je haalt met de AG275QXL een degelijke, solide en mooie monitor in huis, maar als je echt gebruik wilt maken van zijn kenmerkende features zal je toch een die-hard League-speler moeten zijn!

AGON Pro AG275QXL monitor | REVIEW
HOT!
Mooie vormgeving
Unieke RGB-features en kent een bijzondere voet
Geweldige out-of-the box SDR prestaties
NOT!
Matige HDR
Alleen echt interessant voor die-hard League of Legends-spelers
RGB in de voet van de standaard leidt aardig af tijdens gamingsessies
80
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x