Beste TV’s voor next-gen consoles | FEATURE

Het is een tijd waarin we eindelijk aan de slag mogen met de nieuwe generatie gameconsoles. Veel gamers willen hun ervaring verbeteren en zoeken dus een nieuwe TV welke geschikt is voor de 4K- en 8K-resoluties die de consoles ondersteunen en andere features zoals het gamen met hoge framerates en variabele beeldverversing. Daarnaast komen er nieuwe connectiviteitsstandaarden om de hoek kijken en zijn er verschillende specifieke details waar elke serieuze gamer rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe TV. Wij zetten het een en ander even voor je op een rijtje!

De PS5 en Xbox Series X zijn nu eindelijk beschikbaar en de komst van nieuwe consoles brengt de nodige opwinding met zich mee. Aangezien deze consoles nieuwe technologie met zich meebrengen vraag je jezelf misschien af ​​of je een nieuwe TV moet kopen om hiervan te profiteren. Zowel de PS5 als de Xbox Series X ondersteunen namelijk 4K-resoluties bij 120Hz, en claimen zelfs 8K resoluties te halen. Op dit moment zijn er niet veel TV’s die in staat zijn om deze resoluties in combinatie met hoge vernieuwingsfrequenties te halen, en als je dit artikel leest is jouw TV waarschijnlijk ook niet geschikt om optimaal gebruik te maken van deze features. 

120Hz of niet?

Is het wel een vereiste dat je een 4K- en 120Hz-TV nodig hebt om te genieten van games van de nieuwe generatie. Het simpele antwoord is dat een 120Hz-tv niet vereist is voor PlayStation 5 of Xbox Series X games. Je zult meer dan tevreden zijn met elke goede 4K-TV die op 60 Hz draait, zolang deze maar een behoorlijk lage latentie heeft in zijn specifieke Game Mode. Desondanks zijn de voordelen duidelijk te zien in compatibele games. 120Hz biedt een veel vloeiendere ervaring dan 60Hz en is het meest nuttig bij competitief gamen in shooters. Daarnaast zijn er nog maar een handjevol games die op dit moment 120Hz ondersteunen, zoals multiplayergames als Call of Duty: Black Ops Cold War en Gears 5 . Met Ori and the Will of the Wisps en Devil May Cry 5: Special Edition kun je daarentegen 120Hz inschakelen in de singleplayer-campagne.

Wat is HDMI 2.1 en wat kun je ermee?

Als je een 4K-resolutie met een verversingssnelheid van 120 Hz en HDR wilt hebben, dan heb je een tv met een HDMI 2.1-poort nodig. Dit zorgt ervoor dat de TV de snelheden accepteert die worden geboden door de HDMI 2.1-kabels die de PS5 en Xbox Series X gebruiken om video- en audiosignalen naar je televisie over te brengen. HDMI 2.1 is nog relatief nieuw voor consumentenbeeldschermen, met slechts een beperkt aantal tv’s die dit ondersteunen en er zijn momenteel geen PC-monitoren op de markt die dit ondersteunen.

Twee van de voordelen die HDMI 2.1 voor gamers biedt, zijn de ingebouwde variabel refreshrate (VRR) en technologieën met lage latentie. VRR biedt je een vloeiend, schokvrij beeld tijdens het gamen, terwijl de Auto Low Latency Mode (ALLM) geen vertraging biedt tussen je invoer en de actie op het scherm.

PlayStation 5 en Xbox Series X-games spelen daarnaast prima op elke TV met normale HDMI 2.0-poorten. Games spelen dan af in 4K met 60Hz en kunnen gebruik maken van HDR als je TV dit ondersteunt. Maar met slechts een handvol games die profiteren van 120Hz, zal een TV met HDMI 2.0-poorten je voorlopig prima van dienst zijn. Op dit moment richten de meeste games zich op 4K en 60 frames per seconde, wat alsnog meer dan genoeg is om vloeiend te gamen.

Zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X worden geleverd met een HDMI 2.1 kabel, dus je hoeft zelf geen nieuwe kabels te kopen als je een van deze consoles aanschaft.

Is 8K wel echt nodig?

Zowel de PlayStation 5 en Xbox Series X beweren beide dat ze in staat zijn om een 8K-resolutie op het scherm te toveren. Hiervoor heb je dus HDMI 2.1 nodig, want deze ondersteunt de overdracht van een 8K-resolutie op 60Hz. Desondanks hebben beide next-gen consoles op dit moment geen games met een echte 8K-resolutie, en persoonlijk verwachten wij niet dat de PS5 en Xbox Series X dit kunnen doen met een stabiele framesnelheid van 60 fps. Er worden momenteel wel 8K-tv’s verkocht, maar deze zijn ongelooflijk duur. Zelfs als je een exorbitante hoeveelheid geld te besteden hebt, raden wij je aan om een ​​van de onderstaande 4K, 120Hz TV’s aan te schaffen en de rest van je geld te gebruiken voor de nieuwe consoles en de daarbij behorende accessoires en games.

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range. Dat betekent dat een HDR televisie een groter en gedetailleerder kleurbereik heeft. Je kunt het vergelijken met een doos potloden. Een HDR televisie heeft meer verschillende potloden om een plaatje te tekenen dan een gewone, SDR televisie. Daardoor zie je meer verschillende tinten kleur. Een HDR tv heeft dus niet meer pixels en scherpte dan een 4K of Full HD televisie: het is een verbetering van het beeld op een ander vlak.

HDR content heeft een groter lichtbereik dan standaard content, waardoor je meer beeldinformatie te zien krijgt. Wat je met HDR ziet ligt dichterbij de realiteit dan wat je met standaard beelden (SDR) ziet. Een HDR televisie is beter in staat om de kleinste verschillen in licht te laten zien dan een SDR tv. Daardoor zie je zowel in de donkere als de lichte gedeelten van het scherm meer details. Dit merk je bijvoorbeeld bij films met donkere scènes, waarbij de schaduwen geen geheimen meer voor je hebben.

Op dit moment is HDR een standaard in de televisiewereld en zal je het op alle huidige TV’s kunnen vinden.

Wat is QLED?

Na LCD en LED TV introduceerde Samsung in 2017 een nieuwe ontwikkeling in TV land: QLED TV. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. Quantum dot staat voor het helderste en scherpste beeld dat je kunt krijgen. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen, die dankzij de invloed van licht opkleuren, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg. De zwartwaardes zijn wellicht niet zo groot als bij OLED, maar bij de nieuwe generatie QLED televisies is dit verschil nauwelijks meer merkbaar tussen OLED.

Wat is OLED?

OLED is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van diodes (kleine lampjes) die zelf oplichten. Hierdoor is er geen achtergrondverlichting nodig, waardoor het scherm van een OLED TV nóg veel dunner is dan een conventioneel lcd-scherm. Doordat de beeldpunten (pixels) van een OLED-scherm zelf licht geven kan er een zeer groot contrast worden bereikt. Dit betekent dat het verschil tussen wit en zwart erg groot is en dat in lichte en donkere delen van het beeld nog meer details waar te nemen zijn. Daarbij is de weergave van kleuren en de snelheid geavanceerder dan de huidige LCD/LED schermen. Dit alles zorgt voor een superieure beeldkwaliteit met ongelooflijke details, prachtige kleuren en zeer goed contrast. Daarnaast beschikken OLED TV’s over een grote kijkhoek en zijn ze energiezuinig. Wel bestaat er het gevaar dat lang stilstaande beelden in kunnen branden in het scherm, maar met de komst van nieuwe OLED schermen wordt deze kans dat dit gebeurt steeds kleiner.

Hieronder hebben we een overzicht met een aantal interessante televisies in diverse budgetten, welke de benodigde specificaties bezitten om jouw PlayStation 5  / Xbox Series X games af kunnen spelen:

BESTE QLED 4K TV VOOR PS5 en XBOX SERIES X

Samsung Q90T

De QLED-schermen van Samsung dienen als een brug tussen de LED- en OLED-tv en bieden betere kleuren in zowel het lichte als het donkere bereik. Waar QLED’s in het verleden weleens last hadden van screenbleeding (waardoor gekleurde oppervlakten doorvloeien in zwarte achtergronden) is dit in met de Q90T goed opgelost en krijg je een knisperend helder beeld voorgeschoteld.

De Q90T heeft alles wat je nodig hebt voor de PS5 en Xbox Series X, inclusief HDMI 2.1, 120Hz verversingssnelheid en FreeSync support waardoor je gebruik kunt maken van VRR. De Samsung Q90T kent ook de beste latentie in de Game-Mode van maar liefst 10ms. Toch heeft de Q90T wel wat kleine nadelen, zo heeft de TV maar één HDMI 2.1 poort van de in totaal vier aanwezige poorten. Daarnaast heeft het geen Dolby Vision, wat voor gamers niet veel uit zal maken, maar film freaks zullen dit zien als een aardig gemis.

Deze Samsung TV kent ook een variant waarin alle aansluit poorten terugkomen via een zogenoemde ConnectBox, genaamd de Samsung Q95T. Hierdoor kun je alle kabels netjes weg werken en gaat er maar één dun draadje naar je televisie.

Formaten: 48-, 55-, 65-, 75, 85-inch

Prijs vanaf: € 1.399,00 (Q90T) / € 2.099 (Q95T)
Alternatief: Samsung Q80T vanaf € 999,00

BESTE OLED 4K TV VOOR PS5 EN XBOX SERIES X  

LG CX6LA

De LG CX6LA OLED-serie 4K-TV’s zijn fantastisch voor gaming en kent functies zoals FreeSync (VRR) en hebben een Game Mode met een latentie van 14ms. Daarnaast kent de TV vier HDMI 2.1 poorten en een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz. 

Met zijn OLED-paneel biedt de LG CX-serie OLED-tv ook prachtige, levendige kleuren en bijna perfecte zwartniveaus voor een gaming-TV, vooral in combinatie met HDR-inhoud. Toch heeft OLED een aantal minpuntjes, want deze panelen kennen een lagere helderheid als bij LED en QLED televisies. Daarnaast is zijn OLED panelen nog steeds erg gevoelig voor inbranden, al is dit de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd.

Formaten: 48-, 55-, 65-, 75-inch

Prijs vanaf: € 1.599,00
Alternatief: LG OLED B9 vanaf € 1.207,00

MIDDENSEGMENT 4K TV VOOR PS5 EN XBOX SERIES X

Sony XH9005

De Sony XH9005 is iets goedkoper dan de TV van LG en Samsung, en komt standaard niet met een actieve HDMI 2.1 poort. De televisie heeft er wel één, maar deze is nog niet geactiveerd, Sony belooft daarentegen dat het in de toekomst een firmware-update krijgt. Zodra de update is ontvangen, ondersteunt de XH9005 een 4K resolutie en 120Hz met een Game Mode latentie van 19ms en FreeSync (VRR). De beeldkwaliteit is wellicht niet zo mooi als de OLED en QLED televisies, maar alsnog weet de Sony XH9005 een mooi beeld op je scherm te toveren. In de tussentijd, voordat de firmware update er is, heb je een geweldige tv die schittert op 4K en 60Hz  wat goed genoeg is voor de meeste games op de PS5 en Xbox Series X.

Maten: 55, 65, 75, 85-inch

Prijs vanaf:1.099,00

BUDGET 4K TV VOOR PS5 EN XBOX SERIES X

Samsung RU7100

Mocht je gewoon een prachtig mooi beeld willen hebben, zonder al die tierelantijnen zoals 120Hz, VRR en ALLM, dan heeft Samsung een goede budget 4K 60Hz TV voor je klaar staan, namelijk de RU7100. De HDR die deze TV kent is misschien niet de beste, maar het geeft je rijke kleuren op een goedkoop maar toch mooi scherm. Daarnaast kent het een Game Mode latentie van 11ms, wat erg goed te noemen is voor een televisie uit deze prijsklasse. Deze Samsung TV koop je puur voor zijn resolutie in plaats van voor next-gen features en prestaties, en voor de lage prijs heb je ook een toffe televisie in je bezit.

Maten: 43, 55, 65, 75-inch

Prijs vanaf: € 516,00

Samenvatting

Hopelijk ben je iets wijzer geworden na het lezen van dit artikel. Daarnaast moeten wij vooropstellen dat het kopen van een televisie ook een persoonlijke smaak is, en er een grote keur aan televisies zijn van diverse merken met elk hun eigenschappen. Desondanks is dit hierboven een koopadvies van de beste schermen waarop je zou kunnen gamen op dit moment.

Ook raden wij je aan om in plaats van een midden- of budgetsegment TV juist door te sparen voor een premium televisie zoals de Samsung Q90T en de LG CX6LA, omdat deze je gewoon de beste mogelijkheden geven voor de PlayStation 5 en Xbox Series X. Er zijn op dit moment geen televisies op de Nederlandse markt die HDMI 2.1 ondersteunen met 4K, 120H, VRR en ALLM onder de € 1.000. Wil je dus echt genieten van je next-gen console dan zal je toch echt diep in je buidel moeten tasten voor een nieuwe TV, dus wees gewaarschuwd.

Ook interessant
Dit zijn de winnaars van The Game Awards 2020 | FEATURE
NL / EN