2019 is een goed jaar voor Borderlands fans. The Handsome Collection heeft eindelijk een (gratis) 4K update gekregen, Borderlands 2 VR is nu speelbaar op de PlayStation 4 met de Aim Controller, en op 13 september verschijnt dan eindelijk na al die jaren Borderlands 3. En of dat allemaal nog niet genoeg is, verscheen vorige week ook nog eens Borderlands Game of the Year Edition. En deze review gaat over die laatste, de remaster van het origineel dat alweer tien jaar oud is. Tijd om de Xbox One aan te slingeren en weer ouderwets te gaan knallen en loot te verzamelen.

2019 is ook het jaar van de looter shooter. Met games als Anthem, The Division 2 en de aankomende Borderlands 3, is de term looter shooter nog nooit zo vaak gevallen in zo’n korte tijd. Maar hoe je het ook wendt of keert, Borderlands is DE godfather van de looter shooters. De vraag is natuurlijk, kan Gearbox met Borderlands 3 de troon terugpakken? Voor we daar het antwoord op kunnen geven heeft Gearbox ons alvast een zoethoudertje geschonken in de vorm van Borderlands GotY Edition.

Back to Pandora

In deze GotY editie van Borderlands mogen we weer terug naar de plek waar het allemaal begon, Pandora. Alleen deze keer in 4K. Toen Borderlands in 2009 uitkwam voor de Xbox 360, PlayStation 4 en de pc was het al geen lelijke game. Het voordeel van cel-shaded graphics is dat het minder snel gedateerd voelt. Ja, het ziet er allemaal wat feller en beter uit, maar een hele grote stap voorwaarts is het niet. En dat hoeft ook niet, want zoals ik al zei, Borderlands was al geen lelijke game. Wel loopt de game soepeler dan tien jaar geleden. Ik heb tot nu toe welgeteld één keer een framedrop gehad, en dit was op het moment dat ik online co-op aan het spelen was, we samen een shitload aan vijanden aan het afknallen waren en granaten aan het spammen waren. Toen kon de game ons even niet bijhouden.

Borderlands 1.5

Borderlands GotY Edition heeft een x aantal verbeteringen gekregen. En deze zijn eigenlijk stuk voor stuk uit Borderlands 2 overgezet. Je inventory is makkelijker bij te houden, je kan nu namelijk je gear en wapens locken of markeren als junk. De minimap uit Borderlands 2 is ook naar dit deel overgezet, wat het een stuk makkelijker maakt om je weg te vinden. En je kan nu eindelijk met z’n vieren spelen. En je kan niet alleen online met 4 man co-op samen spelen, nee lieve kijkbuis kindertjes, je kan zelfs met z’n vieren split screen spelen. En eerlijk is eerlijk, Borderlands wordt pas echt gezellig chaotisch als je het met z’n vieren speelt. Maar er zijn ook wat nieuwe wapens toegevoegd aan de game, en je kan nu je personage wat meer personaliseren.

Wie het eerst komt wie het eerst maalt

De loot die je krijgt in een Borderlands is altijd veel. Daar draait in principe de game ook om, lekker veel loot vergaren. Maar waar hedendaagse looter-shooters het doen met persoonlijke loot, doet deze Borderlands het nog steeds met shared loot. Oftewel, alle loot die jij ziet, ziet een ander ook. En dit geld ook voor de vending machines. Ik was de beschrijving nog aan het lezen van het item, en toen was ie ineens weg. Wat bleek, m’n maat had het item gekocht. Dus als je met vrienden speelt is het handig als je even van tevoren verteld met welke wapens e.d. dat je speelt, zodat je onderling kan ruilen of de loot laat liggen voor je kameraad. Borderlands 3 stapt overigens wel over naar persoonlijke loot in plaats van shared loot. Dus als dat meer je cup of tea is, dan moet je nog even wachten tot september.

Niet alles is even leuk

Borderlands is nog steeds een erg leuke game om te spelen. Het nadeel is alleen dat Borderlands 2 in elk opzicht de beter van de twee is. En dat merk je in bepaalde aspecten van de game heel erg. Zo is het verhaal niet heel bijzonder of heel leuk. Zijn de vele fetch quests behoorlijk oninteressant en zijn de vijanden ook niet uitgerust met een hoog IQ. En het eerste deel is ook lang niet zo grappig als het tweede deel. Maar gelukkig hebben we nog steeds ClapTrap! Voor mensen die het eerste deel nooit gespeeld hebben, of überhaupt nog nooit een Borderlands gespeeld hebben, ga je eerst schamen in de hoek van de kamer. Klaar? Mooi! Voor die mensen is Borderlands GotY Edition eigenlijk gewoon verplichte kost. Ook voor de mensen die het eerste deel al gespeeld hebben is dit prima uitgave om terug te keren naar Pandora. De vier uitbreidingen die zijn uitgebracht voor het origineel zijn uiteraard inbegrepen.

Conclusie

Gearbox brengt met deze Game of the Year uitgave van Borderlands de godfather van de looter-shooters naar het huidige tijdperk. Met 4K graphics, de nodige verbeteringen en toevoegingen en 4 player (split screen) co-op. En ondanks dat het tweede deel in de serie eigenlijk op elk punt beter is dan het origineel, blijft het eerste deel tof om te spelen. Met genoeg content, en loot, om je weer vele uren te vermaken, is het geen straf om terug te keren naar Pandora. Borderlands Game of the Year Edition is het perfecte zoethoudertje voor dat deeltje 3 verschijnt.

Borderlands Game of the Year Edition | Review
SCORE80%
HOT!
  • Ziet er goed uit in 4K
  • Vier speler (split screen) co-op
  • De nodige kleine verbeteringen
NOT!
  • Verhaal is niet heel bijzonder
  • Vervelende fetch quests
  • AI niet al te slim
80%SCORE
Waardering gebruiker: (1 Stem)
88%

2 reacties

Laat een antwoord achter