HP ken je wellicht nog van de saaie kantoor PC’s en laptops, maar dankzij de Omen-gamingreeks is het merk aanzienlijk uitgebreid met diverse geavanceerde desktops, gaming-laptops, monitoren en andere randapparatuur. Onlangs kregen wij de HP Omen Obelisk 875-0500nd opgestuurd, en het eerste wat in mij opkwam toen ik de HP Omen Obelisk uitpakte was: Beestachtig! We gaan eens kijken of de prestaties van deze desktop eer doen aan deze uitspraak!

Het moment dat je de Obelisk uit zijn verpakking haalt merk je al op waarom het de Obelisk heet. Het is niet overdreven fantasievol ontworpen case met de nodige gebruikelijke dingen die we graag zien in een desktop. Het design is abstract en opzichtelijk maar ook weer niet overdreven. Het is gewoon een prachtig systeem om naar te kijken. De Obelisk kent een professionele uitstraling. Het is een slanke zwarte case met een glazen zijpaneel om zo zijn krachtige binnenwerk te bekijken, dit alles verlicht door rode RGB-ledjes. Aan de voorkant van de case heerst een stijlvolle eenvoud.

Hier volgt een korte blik op de specs van het geteste model welke wij mochten testen:

HP Omen Obelisk 875-0500nd
Processor Intel i7 8700
Geheugen 16 GB
Opslagruimte 256 GB SSD + 1TB HDD
Heatsink luchtkoeling
Grafische kaart Nvidia GeForce GTX 1060
Adviesprijs € 1499

Overal poortjes!

Aan de bovenkant van de kast vinden we een paneel met diverse poorten, zo kun je de nodige USB-apparaten en SD-kaarten aansluiten. Tevens kent het paneel een kleine knop waarmee we het systeem kunnen inschakelen. Aan de voorkant van de kast zit een stijlvol rood verlicht Omen-logo.

Naast de mooie vormgeving van de kast, welke is opgetrokken van degelijke materialen, merk je ook al vrij snel op dat de desktop vrij compact is. Aan de achterkant van het systeem vind je nogmaals een diversiteit aan poorten, waaronder drie DisplayPorts aansluitingen, één HDMI aansluiting, één DVI-aansluiting, vijf USB 3.1 poorten, één USB type-C aansluiting, een ethernet poort, een optische aansluiting en de nodige geluidsaansluitingen.

Snelle shizzle

Het systeem bevat een heerlijk snelle processor, namelijk de Intel i7-8700 CPU uit de 8e generatie. Dit is een krachtige processor die zeker geen bottleneck gaat vormen bij het spelen van games. Deze processor kent 6-cores welke op een snelheid draaien van 3,2 Ghz. Dit maakt tevens het kopiëren van bestanden en het transcoderen van video’s tot een eenvoudig en snel proces.

Het werkgeheugen van het systeem omvat 16 GB RAM welke ingeprikt zijn op één RAM-slot. Dit betekent dat je het systeem makkelijk kunt upgraden naar 32 GB, indien nodig.  Ook zagen we een harde schijf van 1TB en een royale SSD van 256 GB, wat meer dan voldoende is om je games op kwijt te kunnen.

It’s all about the graphics baby!

De Omen Obelisk die wij tot onze beschikking hadden, maakt gebruik van een Nvidia GTX 1060 grafische kaart met 6GB werkgeheugen. Dit is eigenlijk een instapkaart, waarmee je de meeste nieuwe games makkelijk in Full HD kunt spelen met alle toeters en bellen aan. Helaas is de kaart minder geschikt om in 4K-resolutie te genieten van je favoriete games.

Gelukkig is de Omen Obelisk in meerdere smaken te verkrijgen. Zo kent het topmodel (de 875-0900) een GTX2080 grafische kaart, welke je weg zal blazen als het gaat om gamen op hoge resoluties. Let wel op, dit systeem is wel een stuk duurder als het systeem wat wij nu aan het bespreken zijn. Deze kost namelijk zo rond de € 2.199!

De HP Omen Obelisk is heel makkelijk te upgraden. Zo kun je met een druk op een knop, achterop het systeem, het glazen zijpaneel loskrijgen van de kast, waardoor je heel makkelijk toegang hebt tot de diverse stukjes hardware die het systeem kent. Zodoende kun je bijvoorbeeld de grafische kaart, het interne geheugen of juist de hardeschijven vervangen.

Niet zo air flow

Kent de Obelisk dan totaal geen minpunten? Toch heb ik iets kunnen vinden, wat ik lichtelijk zorgwekkend vond, en dat is de airflow die de kast kent. De Obelisk zuigt via de fans aan de bovenkant alleen maar lucht uit de kast, en kent dus geen intakefan. De lucht die het systeem moet koelen, wordt zodoende aan de onderkant van de kast weggetrokken. Daarnaast kent de Obelisk maar korte pootjes, en staat de onderkant nogal laag aan de grond.

Het beste wat HP had kunnen doen, is ervoor te zorgen dat de kast aan de voorkant minimaal één intake fan had gehad voor optimale koeling van het systeem. Helaas kent de Obelisk ook niet de mogelijkheid om zelf een ventilator in te brengen, aangezien de kast aan de voorkant helemaal afgesloten is. Nu is dit allemaal niet zo heel erg, maar als je een gamer bent die graag iets overclocked of juist een zwaardere grafische kaart gaat gebruiken, moet je wel opletten dat het er niet koeler op wordt in het kastje.

Benchmarkies!

De Omen Obelisk is natuurlijk een desktop gemaakt voor gamers, en hiervoor hebben wij weer een aantal testjes gedraaid met diverse populaire games. In de onderstaande statistieken zie je de prestaties van de Omen Obelisk 875-0500nd. Deze leggen wij naast de onlangs geteste HP Pavilion Gaming 15 laptop, die een mobiele versie van dezelfde grafische kaart bevat. Zo gaan wij het verschil checken tussen beide varianten.

GTA V

GTA V blijft een vette game, en is goed speelbaar op de Obelisk in Full HD. de gemiddelde fps blijft boven de gewenste 60fps grens op hoge settings. Ga je de game met alle toeters en bellen draaien dan heeft het systeem er wel aardig wat moeite mee. GTA V is voor de meeste grafische kaarten als processoren best intensief, maar de Obelisk houdt zich zeer sterk tijdens deze game. Opvallend is dat de desktop GTX 1060 toch flink meer kracht heeft dan zijn mobiele broeder.

Fortnite Battle Royale

Fornite is niet de meest intensieve game die je kunt spelen, maar wel een hele populaire game. De Obelisk zorgt voor een stabiele framerate die ver boven de 60 fps is. De desktop variant van de GTX 1060 zorgt voor dik 20 fps meer dan de mobiele variant.

Overwatch

Overwatch is een veel gespeelde eSport game op de PC. De Obelisk heeft dan ook totaal geen probleem om de game te draaien op Ultra-settings in Full HD. Ook hier zien we een flink verschil tussen de desktop en mobiele GTX 1060 grafische kaart!

Assassin’s Creed Odyssey

Assassin’s Creed Odyssey is een hele intensieve singleplayer game, welke je minimaal op 30 fps hoort te spelen. De game houdt het op hoge settings acceptabel en komt goed boven deze fps grens uit. Het verschil tussen de desktop en mobiele variant van de GTX 1060 is hier wel een stuk kleiner dan de voorgaande games.

Conclusie 

De Omen Obelisk is een opvallende machine welke goed presteert in zijn prijsklasse. Het heeft een verfrissend en strak design welke er professioneel en gestroomlijnd uitziet. Voor een voorgebouwd systeem val je jezelf dan ook zeker geen bult aan deze machine, welke een adviesprijs heeft van rond de €1.499. Let wel op dat de kast zelf niet echt optimaal is qua airflow, mocht je ooit willen upgraden of juist overclocken.

HP Omen Obelisk | Hardware
SCORE85%
HOT!
  • Mooi design
  • Goede hardware
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
NOT!
  • Alleen maar rode ledjes
  • Airflow is niet helemaal optimaal
85%SCORE
Waardering gebruiker: (3 Stemmen)
92%

Laat een antwoord achter