ROVANIEMI, FINLAND - DECEMBER 21: Santa Claus checks his E-mail on his computer with help from Jukie the "elf" in his office at Santa Claus Village on the Arctic Circle near Rovaniemi, Finland on December 21, 2002. Santa Claus village attracts 480,000 visitors a year, 80 per cent of whom are adults. (Photo by Tony Lewis/Getty Images)

[FEATURE] StarGamers koopadvies voor n00bs

Dit keer gaan we dieper in op het financiële boekhouden dat komt kijken in de game-industrie, de import- en exportstrategieën, en het berekenen van de de break-even situatie voor de Japanse game-industrie wanneer ze  handel willen drijven met het westen, door de vaste kosten die de import met zich mee brengt. Oke, nu de meeste kinderen wel zijn weggeklikt door al dit economische geklets *gaaaaaap*, kunnen we jullie vertellen wat we werkelijk willen met dit artikel: jullie als ouder, opa of oma, of juist vriend(in) een handje helpen met de kerstinkopen wat betreft spelcomputers en games.

Mocht je kind een racewagen willen, een poppenhuis, een step of een skippybal, dan kunnen we jullie helaas niet helpen, maar grote kans dat menig kind niet uitgepraat raakt over hoe graag het een spelcomputer wil voor kerst. Het lastige is dat er 3 spelcomputers (consoles) op de markt zijn… en hoe heette dat verdraaide ding ook alweer waar jouw kind het over had en waar hij niet vanaf kon blijven tijdens het winkelen in de speelgoedwinkel. Er zijn enkele tips om te ontdekken welke je kind het liefste wil.

Tip 1: kijk eens rond in de kamer van je kind en wat je daar ziet. Heeft hij bijvoorbeeld al een spelcomputer, welke is dat en wordt hier ook veel plezier mee beleefd? Zo ja, identificeer de console op het volgende plaatje:

consoles

Welke spelcomputer komt u tegen?:
Nummer 1: De Wii: grote kans dat uw kind de Wii U zou willen voor kerst.
Nummer 2: De Playstation 3: grote kans dat uw kind de Playstation 4 zou willen.
Nummer 3: De Xbox 360, grote kans dat uw kind de Xbox One zou willen.

Geen spelcomputer: Ga naar tip 2
Een andere spelcomputer
: Identificeer de spelcomputer uit de onderstaande afbeelding en ga naar tip 4 voor tips bij het kopen van spelletjes en de spellen die voor een spelcomputer te koop zijn.

8th-gen

Tip 2: heeft uw kind nog geen spelcomputer of denkt u dat hij een andere spelcomputer zou willen, dan kan het helpen om te luisteren naar uw kind als hij hierover praat. Bepaalde spelletjes komen alleen op bepaalde computers uit. Ik begrijp dat het lastig is om zo’n gesprek met uw kind soms te volgen, dus kunt u letten het volgende:

Waar praat uw kind over?
Praat uw kind vaak over: Nintendo, Super Mario, Zelda, Link, Splatoon, Hyrule, Mario Kart, Smash Brothers, Mario Maker, Kirby, Pikmin, Bayonetta, Donkey Kong, dan is de kans groot dat uw kind graag de Nintendo Wii U of de Nintendo 3DS  of 2DS zou willen.

Praat uw kind vaak over: Playstation, Fifa, Metal Gear, GTA (of Grand Theft Auto), Bloodborne, Final Fantasy (7), Rocket League dan is de kans groot dat uw kind graag de Playstation 4 of de Playstation Vita zou willen.

Praat uw kind vaak over: Xbox, Microsoft, Fifa, Halo, Forza, Metal Gear, GTA, Kinect, Gears of War, Killer Instinct, Rare, Banjo-Kazooie, Perfect Dark dan is de kans groot dat uw kind graag de Xbox One zou willen.

Vraag ook eens of je kind al vaker bij vriendjes of vriendinnetjes heeft gespeeld op een spelcomputer en welke dat was; welke spelletjes vond hij/zij leuk. Grote kans dat hierbij een van de bovenstaande woorden wordt genoemd.

good-times-with-friends-console-funny

Tip 3: Natuurlijk kent u als ouder uw kind het beste, maar beslissen welke consoles het beste bij uw kind passen kan al lastiger zijn. Misschien dat een omschrijving beter helpt bij het beslissen, vandaar dat ik ze aan jullie wil voorstellen.

Nintendo Wii U
Vanaf de jaren ’80 heeft Nintendo ervaring met gameconsoles en het maken van games die tot op heden populair zijn. Denk daarbij onder andere aan Super Mario, Zelda, of Pokemon. Spelplezier en gameplay staan centraal bij Nintendo. Het levert al jaren kindvriendelijke spellen af die ook voor volwassenen plezier leveren. Nintendo wil zichzelf steeds opnieuw uitvinden met introductie van een touchscreen op de DS, de motion controls op de Wii en een combinatie van deze concepten op de Wii U. Daarnaast is de Nintendo de partyconsole bij uitstek met Mario Party en de games die het mogelijk maken om samen tegelijkertijd te spelen in de kamer. Niet alleen is de Wii U een kindervriend, maar ook nog eens de vriendelijkste voor uw budget. De Wii U zal ook games van de Wii afspelen.

Microsoft Xbox One
De Xbox One is afkomstig van Microsoft, een softwaregigant die sinds begin deze eeuw begonnen is aan het verkopen van consoles. De Xbox-consoles kennen meer interactie tussen de spelcomputer en de gewone desktop computer. Zo zijn de controllers met draad ook te gebruiken op computers via een USB poort, en kunnen op de computer ook games gekocht worden voor de spelcomputer. Meer dan Wii U en PS4 is de Xbox One een multimediasysteem. Het is onder andere mogelijk cd’s, dvd’s en blu-rays af te spelen, maar ook om digitaal games, videos en muziek te kopen. Hoewel veel games zowel voor de PS4 als de Xbox One uitkomen, heeft de Xbox enkele exclusieve games, waaronder Halo, Gears of War, Rare Replay en Forza. Een aantal games van de Xbox 360 kunnen al op de Xbox One worden afgespeeld. Microsoft werkt eraan dit aantal te vergroten.

Sony Playstation 4
In 1995 kwam Sony in de gamewereld met de Playstation, een console gekenmerkt door realistische graphics en games gericht op volwassen, zoals Metal Gear Solid, Grand Theft Auto en Tomb Raider. Sony zet met de Playstation 4 in op het sociale aspect van gamen met het delen van gameplayvideos of screenshots door middel van de sharebutton en interactiviteit met de smartphone (via Android/iOS). De Playstation 4 speelt ook cd’s, dvd’s, en blu-rays af, maar er moet betaald worden om spellen van de Playstation 3 te kunnen afspelen. De bekendste Playstation 4 exclusieve games zijn: Bloodborne, Grand Turismo, Uncharted en Kingdom Hearts.

Tip 4: Natuurlijk gaat het naast de console om de spellen. Bij een nieuwe spelcomputer wordt een bundel geleverd (met controller en game). Je wilt dat je kind de eerste tijd plezier heeft aan het kado, dus is het belangrijk dat er een leuke spel bij zit, en daarbij wil je natuurlijk ook een beetje een verantwoorde game geven passend bij de leeftijd van je kind.

qpfahilgz144uommlwvw

De Wii U wordt onder andere geleverd met:

 • Super Mario Maker: Super Mario Maker brengt creativiteit naar de traditionele Mariogames. Het biedt eigenlijk een gereedschapsdoos om zelf je eigen level te maken en vervolgens met je vrienden en met andere spelers. Je kan ook levels van vrienden of andere makers spelen, waardoor je oneindig veel speelplezier kan hebben.

 • Mario Kart 8: Mario Kart 8 is het tweede Mariogame in de bundel. Deze keer duikt hij in een kart om het tegen andere bekenden uit het Mario-universum op te nemen. Het biedt genoeg plezier met vrienden, familie of online en de racetracks en power-ups zijn een feest van herkenning voor de Nintendoliefhebber.

 • Splatoon: Als kind zou je niets liever doen dan de hele kamer onder handen nemen met verf en er mee kliederen. Gelukkig is dit in de game Splatoon ook de bedoeling: met verfguns proberen het hele level jou kleur te schieten is Nintendo’s verantwoorde variant op de schietspellen. Zorg er wel voor dat je de komende maanden geen verfspullen rond laat slingeren in huis, voor je het weet is je woonkamer aan de beurt!

De Xbox One wordt onder andere geleverd met:

 • Fifa 2016: Ieder jaar wordt er een nieuw deel uitgebracht van de voetbalreus. Op de nieuwe consoles zijn de graphics geupdate, en de nieuwste spelers zijn eraan toegevoegd. Natuurlijk kun je spelen met je favoriete Nederlandse team, danwel met de buitenlandse divisies en zelfs vrouwenteams zijn tegenwoordig speelbaar. Ideaal voor de serieuze voetballiefhebber/-liefhebster.

 • Gears of War Ultimate edition: Dit spel is de remake van de originele Gears of War, speciaal geupdate voor de Xbox One. Het is een third person shooter waarin je je vijanden of grove manieren neer kunt schieten of in stukken kunt zagen. Advies voor deze game is dat ook ouder dan ook 18 jaar of ouder, dus misschien dat je voor de kleinere kinderen voor een andere game kunt gaan.

 • Rise of the Tomb Raider: Dit spel is een echt avonturenspel met de stoere Lara Croft in de hoofdrol. Overleven in verwilderde omgevingen, vijanden omleggen en de nodige puzzels oplossen is dan ook echt op haar lijf geschreven. Het spel krijgt positieve kritieken vanwege hoe uitgebalanceerd het is en hoe mooi het spel oogt. Het kan voor de jonge speler behoorlijk lastig zijn met het Engels en de puzzels maar een leuke uitdaging voor de tiener. Laat je niet misleiden door het imago dat Lara vroeger had als sex symbol. Ze is in de jaren veel veranderd en anatomisch klopt het allemaal meer naar de natuurlijk gevormde vrouw, zoals ook hier te lezen is.

De Playstation 4 wordt onder andere geleverd met:

 • Uncharted collection: In de Uncharted games speel je met het personage Nathan Drake die in een third-person shooter/platform game met puzzels verwikkeld raakt. De collectie biedt de 3 Uncharted games van de Playstation 3 maar opgepoetst naar PS4 standaarden, soepelere controls en mooiere graphics. De games spelen meer weg als een film en kennen een sterk verhaal. Lees meer over de game in de review

 • God of War 3 Remastered: God of War 3 is een echte hack’n’slash game met het nodige echte hak- en beukwerk. Het verhaal is gebaseerd op de Griekse mythologie, waarin je speelt als Kratos en je bent op pad om andere Goden een kopje kleiner te maken. Naast het bloederige hakwerk bevat de game ook de nodige puzzels or platformstukken. Ondanks dat het een remastered version is van een game met lovende kritieken, is het niet geschikt voor de jongeren onder ons. Lees meer in de review

 • GTA 5: GTA 5 speelt alsof je de regisseur bent in je eigen film, met de nodige actie, geweld en stunts. Het spel biedt je een enorme vrijheid om chaos te trappen, waarin het spel ook thema’s als sex, drugs en geweld niet schuwt. Hoewel het spel van hoge kwaliteit is, is het toch raadzaam af te vragen of dit geschikt is voor je kind. Kijk bijvoorbeeld eerst even de trailer of bekijk andere YouTubeclips voor je een beslissing neemt of lees de review van de PC versie van de game.

Zowel Xbox One als Playstation 4 worden onder andere geleverd met:

 • Fallout 4: Boston heeft geleden onder een kernoorlog en wat ervan over is, zijn puin, straling en de nodige bewoners die het hebben overleefd door zich te verstoppen in schuilkelders (vaults). In deze woesternij moet je overleven, spullen verzamelen, quests voltooien en de nodige mutanten uit de weg ruimen, daarbij moet je ook oppassen voor straling in de wereld. Met de enorme wereld en verhalen van de (oud)bewoners van de stad is het een game geworden waar je maanden mee uit de voeten kan. Ook dit spel gaat gepaard met het nodige geweld.

 • Call of Duty: Black Ops 3: Call of Duty staat bekend dat het de online schiettent bij uitstek is. Waar je op de kermis 50 cent kwijt bent per schietbeurt, ben je hier met een spel klaar. Het biedt natuurlijk de singleplayer campaign, maar vooral gaat het om de multiplayer. De online multiplayer kent veel verschillende gamemodes en manieren om je wapens te kiezen naar jouw speelstijl. Het nieuwst deel in de CoD reeks wordt al jarenlang goed verkocht, maar het is niet voor iedereen aan te raden vanwege het geweld en kinderen die moeilijk tegen hun verlies kunnen. Lees meer in de preview van de game

https://www.youtube.com/watch?v=ejMqe1WBtEQ

Tip 5: Genoeg over de spelcomputers en bundels, uiteindelijk draait het om de games. Omdat er zat te vertellen valt over games, zal ik het beknopt houden. Ik wil enkele tips geven over het uitzoeken van games en een aantal kindvriendelijk games per console benoemen als tip.

Ten eerste, hoe kun je zelf zien of een game geschikt is voor je kind. Op de achterkant van de gamehoes staan richtlijnen vermeld voor de game: leeftijdsadviezen en ook tekens die vertellen of een game gewelddadig, seks of grof taalgebruik bevat. Vaak hebben tieners of gamegebied al heel wat meegemaakt met gamen en het betekend dus ook niet dat 18+ altijd 18+ hoeft te betekenen. De volgende symbolen kun je op een game tegenkomen.

3671440062_7f0ed2b32f

Het belangrijkste indicator is altijd ouderlijke instinct. U kunt uw kind het beste, weet of uw kind makkelijk gewelddadig wordt of dat het moeilijk onderscheidt kan maken tussen de echte en fictieve wereld.

Voor de Wii U zijn de belangrijkste games echt de games die ook bij de bundel geleverd worden. Voor de rest is Mario Party 10 aan te raden voor feesten en groepen. Hiervoor zijn dan wel meerdere controllers nodig. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Super Smash Bros Wii U, de kind vriendelijke fighting game van Nintendo. Waarbij Mario, Link, Samus en een ton van andere Nintendopersonages met elkaar op de vuist gaan voor de fun. Dat klinkt gewelddadig, maar dat valt juist wel mee, maar doordat dit op Nintendo manier is vormgegeven is het toch kindvriendelijk.

Voor de Xbox One zou ik Rare Replay willen aanraden, 30 spelletjes uit de tijd dat Rare hoogstaande games uitbracht met klassieker als Banjo-Kazooie, Banjo-Tooie, Kameo en Perfect Dark. De bundel bevat echter ook Conker’s Bad Fur Day en die kan je beter niet aan de kleinste overlaten. De bundel wordt verkocht onder de 30 euro, dus de prijs is ook schappelijk. Rise of the Tomb Raider is ideaal voor de tieners. Voor de science fiction liefhebber is er ook het nieuwste deel in de Halo reeks: Halo 5 een sci-fi schietspel, met zowel een degelijk singleplayer als online multiplayer.

1335b (1)

De exclusieve Playstation 4 spellen voor deze kerst zijn Uncharted, voor de liefhebber van kleurrijke lange spellen met karakterontwikkeling is er de RPG Tales of Zesteria.

Voor meerdere consoles beschikbaar: Fifa 2016 voor de voetballiefhebber, Rayman Legends (Wii U, Xbox One en PS4) is een uitdagende platformgame geschikt voor kinderen en volwassenen. kan soms wel lastig zijn voor de kleinere kinderen. Voor de oudere tieners: Fallout 4 (Xbox One, PS4)  of Rainbow Six Siege (Xbox One, PS4) een tactisch schietspel, voor met een groep vrienden online. Lees de geschreven review door onze David via deze link.

Tip 6: Als laatste punt zou ik willen zeggen dat er zoveel meer nog is om over te praten. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de mogelijkheden van handheld spelcomputers. Deze zijn goedkoper, maar bevatten ook tal van leuke spelen om je mee te vermaken. Mocht een Wii U, Xbox One of Playstation 4 toch was duur zijn, zoek dan eens naar de mogelijkheden van de Nintendo 3DS, 2DS of een Playstation Vita.

Naast de games die in de winkels te vinden zijn, zijn er ook tal van games online te koop, vaak tegen een goede prijs kun je online best vel leuke spellen vinden op de eshops van Nintendo, Playstation of Xbox. Daarnaast kun je op de PC spellen kopen en spelen van Steam, die ook met regelmaat uitverkoop houdt. Dus heb je een goede game PC in houd is dat ook een mogelijkheid. Weet je echt niet wat voor spel je moet kopen kun je ook giftcards kopen voor online spellen voor de Wii U, Xbox One of Playstation 4. Zo kun je je kind zelf iets laten uitzoeken uit de winkels.

Daarnaast zijn er ook nog tal van andere kleine gamegeschenken mogelijk. shirts, caps, figurines van Nintendocharacters. Je hoort het eigenlijk al, ik zou makkelijk nog een hele hap tekst op de digitale wereld kunnen slingeren over games, maar onder de slingers, de ballen en lichtjes in de boom moeten toch pakjes komen te liggen. Met al deze informatie hoop ik in ieder geval dat het in de winkel een stuk duidelijker is. Zijn er nog vragen, reageer dan hieronder!

Rest mij nog jullie allemaal een prettig kerstfeest te wensen! Veel geluk, liefde en warmte en mocht je toch een nieuwe console hebben gekocht vergeet dan niet het uitpakken te filmen, dat levert soms fantastische beelden op. Zorg voor de zekerheid dat je oordopjes hebt om in te doen tijdens het uitpakken. Prettige feestdagen namens de Stargamers.

[mbYTPlayer url=”https://www.youtube.com/watch?v=-lGddx8HLR8″ opacity=”.5″ quality=”medium” ratio=”auto” isinline=”false” showcontrols=”false” realfullscreen=”true” printurl=”true” autoplay=”true” mute=”true” loop=”true” addraster=”true” stopmovieonblur=”false” gaTrack=”false”]

 

Ook interessant
Watch Dogs Legion | REVIEW
NL / EN