HP OMEN DESKTOP | HARDWARE REVIEW

HP kennen we wellicht nog van de saaie kantoor PC’s en laptops, maar dankzij de Omen-gamingreeks is het merk aanzienlijk uitgebreid met diverse geavanceerde desktops, gaming-laptops, monitoren en andere randapparatuur. De Omen X  van HP is een van de meest opvallende pre-built systemen op de markt, en dat komt door zijn kubusvormige look en rode highlights. Deze dikke desktop is vooral bedoeld voor gamers met een diepe portemonnee, welke krachtige graphics, veel uitbreidingsmogelijkheden en een vloeistofkoeling vooropstellen.

Gelukkig heeft HP ook een meer bescheiden gaming-desktop, die eenvoudig de Omen Desktop heet. Deze is nu beschikbaar met een AMD Ryzen-processor erin. Het is een meer traditioneel tower-achtig chassis die zeer makkelijk te configureren is, met prijzen die uiteenlopen van net geen € 1.000 tot meer dan € 3.200. Het idee hier is dat HP gamers van vele budgetten een vooraf gebouwd systeem aan kan bieden dat aan hun behoeften voldoet.

Hier volgt een korte blik op de specs van het geteste model welke wij mochten testen:

HP Omen 880-076nd

Processor AMD Ryzen 7 1800X
Geheugen 32 GB
Opslagruimte 256 GB SSD + 1TB HDD
Heatsink Vloeistofkoeling
Grafische kaart Nvidia GeForce GTX 1080ti
Stroomvoorziening 500W 80Plus Bronze
Optische drive Dvd brander

Adviesprijs

€ 2499

Zoals je kunt zien bevat ons reviewmodel een krachtige AMD Ryzen 7 1800X octa-core en een GeForce GTX 1080ti videokaart. Het aantal configuratie-opties is enorm te noemen, en in deze serie biedt HP GPU’s van de AMD RX 580 tot en met de Geforce GTX 1080ti met daarbij de optie om te kiezen om zelfs dual-SLI te gaan. Een goede selectie van processors van zowel AMD als Intel is ook beschikbaar.

32 liter of gaming goodness

Het torenchassis dat door HP wordt gebruikt voor de Omen Desktop-lijn is niet heel bijzonder te nomen, in plaats daarvan krijgen we een traditionele PC toren met wat leuke extraatjes die aansluiten op de hedendaagse ontwerptrends. Vanzelfsprekend is dit systeem geen klein kastje, hoewel het niet bijzonder groot is voor wat betreft PC torens welke we kennen van andere merken. Het valt in de gebruikelijke grootte welke we kennen voor de meeste gaming-desktops. Als we kijken naar de feitelijke inhoud van de kast, merken we al snel diverse ’32L’-logo’s rond de behuizing op, wat aangeeft dat de volume van de toren 32 liter is. Leuk om te weten als deze PC ooit ingeruild wordt voor een betere, en je van de kast een aquarium wilt bouwen.

De kast ziet er robuust uit en de gebruikte materialen zijn van redelijk kwaliteit, wat niet ongebruikelijk is voor een vooraf gebouwde desktop. Het grootste deel van het interieur en de zijpanelen zijn van metaal, maar de bovenkant en voorkant zijn bijna geheel van zwart plastic vervaardigd welke diverse texturen en afwerkingen kennen. Wie op gehard glas hoopt, zal teleurgesteld zijn, De grote venster op het linkerpaneel is slechts standaard plastic en zelfs dan is het een optionele functie voor sommige modellen.

HP wilde zichzelf onderscheiden en in plaats van te kiezen voor een saaie rechthoekige kast, is het voorste gedeelte van de Omen Desktop juist hoekig en kent het een interessant schouwspel van lijnen. Het voorpaneel is dan wel van kunststof, maar kent een carbonpatroon dat er best goed uitziet, ondanks dat het geen echte carbon is. Op de voorkant prijkt een groot rood verlicht Omen-logo in het midden, samen met wat rode verlichting die afkomstig is van de grote inlaatopeningen daaronder. Dit is karakteristiek voor de  Omen-reeks van HP , waarvan bij geen enkel model RGB verlichting te zien is. Het hele ontwerp is zwart met rode accenten, je ziet zelfs een subtiele rode verlichting door het grote venster op het linkerpaneel, dat donker getint is om het geheel een ​​onheilspellend uiterlijk te geven.

Ondanks dat ik persoonlijk geen fan ben van voor gebouwde systemen, kan ik wel aanmerken dat HP zijn best heeft gedaan om een mooi systeem neer te zetten. De kast oogt robuust, de accenten vallen lekker op, waardoor je jezelf niet hoeft te schamen dat je zelf niet iets in elkaar hebt gezet. Als je de Omen Desktop koopt, zullen mensen weten dat je een gaming-desktop hebt, en daar gaat het uiteraard om.

Koeling en poorten

Voor koeling zijn er een shitload aan ventilatieopeningen te vinden, hoewel de meeste zozeer verborgen zijn dat er geen grote ventilatieopeningen te zien zijn. Er is een enkele 120 mm ventilator aan de voorkant voor de intake, die lucht door de V-vormige verlichte ventilatie aan de voorkant trekt, evenals een strook ventilatieopeningen langs elke rand. Er zijn geen ventilatieopeningen langs de bovenkant en er is een kleine ventilatieopening aan de onderkant voor de voeding, nog een kleine ventilatieopening aan de linkerkant en een grote uitlaatopening aan de achterkant. De kast is duidelijk ontworpen voor slechts twee 120 mm-fans, welke uiteraard al voor geïnstalleerd zijn.

De Omen Desktop heeft een behoorlijke reeks aansluit punten, waarvan  twee USB-A 3.0-poorten, twee USB-C 3.0-poorten, twee 3,5 mm audio-aansluitingen en een SD-kaartlezer. De plaatsing van deze poorten zijn wel een beetje vreemd te noemen, omdat ze op een schuin paneel zitten dat naar rechts wijst. Dit betekent dat voor de toegankelijkheid van de poorten het systeem aan je linkerzijde moeten zitten, maar als je dit op deze manier plaatst, kunt je niet meer in het venster van het de gaming-kast kijken. Beetje jammer, want zodoende in je kast kijken is natuurlijk wel waarom je zo’n gaming-monster koopt.

Aan de achterkant kijken we naar een vrij eenvoudige verzameling van aansluiting voor een gaming-desktop. Vanuit het moederbord krijgen we vier USB 3.0-poorten, twee USB 2.0-poorten, drie 3,5 mm audio-aansluitingen, optische audio en een Ethernet-poort. Ook vinden we daar de uitgangen van de GeForce GTX 1080ti waar er drie DisplayPorts, een HDMI-poort en een DVI-poort te vinden zijn. Al met al genoeg punten om al je hardware aan te sluiten.

Makkelijk uit te breiden

De Omen Desktop omarmt hardware uitbreidingen dankzij een specifiek ontwerp zonder dat er gereedschap nodig is.Zo zijn er langs de bovenste voorkant twee flappen die kunnen worden geopend om twee 3,5-inch harde schijfposities te onthullen, compleet met een makkelijk sluitmechanisme.  Het toevoegen van meer opslagruimte is iets wat veel gamers willen doen, dus deze zeer toegankelijke bays zijn een leuke toevoeging. Oh, en er is ook een slanke optische drive aan de voorkant van de desktop, opnieuw verborgen achter een onopvallend flapje kunststof.

De binnenkant van desktop is zeer makkelijk te bereiken dankzij een mechanisme dat het zijpaneel bevestigd houdt aan de kast. Met een druk op een enkele knop bovenaan de achterkant van het chassis, maak je het paneel los en kun je snel en efficiënt bij de hardware binnenin de kast. De Omen-desktop kent veel verschillende configuraties, maar de meeste modellen uit het midden- en hogere prijs segment worden geleverd met een vloeistofkoeler met gesloten lus voor de CPU en een daarbij horende 120 mm radiator bevestigd aan de achterste uitlaatopening. De GPU (in mijn geval een GTX 1080ti) is luchtgekoeld met een standaard dual-fan dual-slot-oplossing. De rode highlights voor de koeler, GPU-omhulling en het moederbord zorgen voor een flitsende uitstraling.

Het uitbreiden van je hardware is mogelijk in deze desktop, maar is duidelijk niet zo goed als een op maat gemaakte PC. De meeste beperkingen van het systeem zijn afkomstig van het OEM-moederbord, dat slechts één PCIe x16-sleuf heeft, een ongebruikte PCIe x4-sleuf en vier SATA-poorten die allemaal bezet zijn: één voor de interne HDD, één voor de DVD-writer en twee voor de extern toegankelijke drive bays. Er is een vrije interne 3,5-inch drive bay, maar om deze te gebruiken, moet je de optische drive loskoppelen, waardoor je weer iets in moet leveren.

Aan de andere kant zijn er vier DIMM-slots, maar met de configuratie waarmee ik aan de slag kon had ik al 32 GB tot mijn beschikking wat al een flinke overkill is. De aanwezige SSD is een M.2 PCIe NVMe-eenheid, het moederbord lijkt standaard micro-ATX te zijn en de voeding lijkt ook een standaard uitvoering te zijn. Ondanks dat de configuratie van dit model behoorlijk bij de tijd is, kun je in in de toekomst eventueel de grafische kaart, opslag en het RAM-geheugen upgraden, wat dankzij het gereedschapsloze mechanisme extreem makkelijk is te doen.

Bang for your buck

Ik kreeg van HP een Omen-desktop met een AMD Ryzen 7 1800X-processor, 32GB RAM, een Nvidia GeForce GTX 1080ti, een 256-GB SSD en een 2 TB harde schijf. De kosten van dit systeem bedragen ongeveer € 2.500. Een flink aanslag voor je portemonnee, maar met dit systeem kun je wel daadwerkelijk alle populaire en hedendaagse games spelen in 4K op hoge settings.

Wat wel belangrijk is om te melden is dat mijn systeem de Ryzen 7 1800X processor bevat van AMD. Deze is niet zo krachtig om te gamen als bijvoorbeeld de Intel Core i7-7700K, maar dankzij de acht kernige vormgeving is deze aanzienlijk beter voor productiviteitsbelastingen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om de desktop te gebruiken voor videobewerking naast het gamen, dan denk ik dat de Ryzen-processor een goede keuze is.

Mijn ervaring met de Ryzen 7 1800X in combinatie met een GTX 1080ti was precies zoals ik verwachtte in games. Dit systeem is zeer geschikt voor zowel Full HD als 4K-gaming. En hoewel ik dit systeem volle bak heb getest in 4K op de Samsung KS7000 televisie en niet op een 4K monitor, ben ik ongelooflijk tevreden over de prestaties van het systeem. Afhankelijk van de game, behaalde ik meestal ten minste 60 fps op de maximale kwaliteitsinstellingen in 4K. Toch zijn er een aantal games die net tussen de 50 en 60 fps vallen. Iets verderop in deze review vind je ook een handig overzichtje van een aantal populaire games die ik gespeeld heb.

Benchmarks

Om te laten zien wat de kracht is van deze uitvoering van de HP Omen Desktop, hebben we er een aantal games bij gepakt. Hieronder zie je een aantal games met de bijbehorende uitleg over de frames per seconde waarop de game draait in zowel Full HD als in 4K-resolutie. WQHD kon ik helaas niet testen door het ontbreken van een WQHD- monitor. Vooralsnog geven de onderstaande grafiekjes een goed idee wat je mag verwachten. Belangrijk detail bij het bekijken van deze grafieken, is dat de fps bij shooters boven de 60 fps blijft, en bij andere avontuurlijke games boven de 30 fps blijft. Alle games hieronder zijn op diverse resoluties getest met de hoogste instelling die beschikbaar zijn per game.

GTA V

GTA V is geweldig speelbaar met dit systeem, en de gemiddelde fps blijft zowel in Full HD als in 4K boven de 100. GTA V is voor de meeste grafische kaarten als processoren best intensief, maar de HP Omen 880-076nd houdt zich zeer sterk tijdens deze game.

Fortnite Battle Royal

Fornite is niet een hele intensieve game, maar door het gebruik van de Unreal Engine 4 vraagt de game toch aardig wat van je systeem als je de game op 4K gaat draaien. De HP Omen 880-076nd draait hier zijn hand niet voor om, en blijft op de hoogste resolutie gewoon ruim draaien boven de minimale 60fps welke gewenst is bij dit soort games.

PUBG

PlayerUnknown’s Battlegrounds is een game welke behoorlijk afhankelijk is van je CPU. De AMD Ryzen welke in de HP Omen 880-076nd zit, is wellicht niet de beste chip die je kan hebben, toch is het ruim voldoende om PUBG goed te kunnen spelen, zowel op Full HD als op een 4K resolutie. De schaling tussen beide resolutie is dan ook opzienbarend te noemen, want op 4K had ik toch wel wat minder verwacht dan 69 fps.

Overwatch

Overwatch is een van de meest gespeelde eSport games op de PC. Goed om te weten dat de HP Omen 880-076nd totaal geen probleem heeft om de game te draaien.

Star Wars Battlefront II

DICE en EA Games hebben visueel een prachtige game afgeleverd met Star Wars Battlefront II. Op consoles zoals de PS4 Pro en de Xbox One X ziet de game er likkebaardend uit, maar op de PC wordt het helemaal feest. De graphics in 4K spatten van je scherm af, en dan te bedenken dat de game in 4K ruim boven de gewenste 60 fps grens draait maakt het indrukwekkender!

Middle Earth: Shadow of War

Shadow of War is een vette game, welke misschien niet iedereen aanspreekt vanwege de nogal saaie en repetitieve end-game. Toch ziet de game er visueel spectaculair uit op de HP Omen 880-076nd en dit wordt versterkt met de 4K-resolutie. Een fps van 53 in een game waar 30 fps de minimum is, is zeker heel netjes. Door de diverse grafische opties die de game kent, is het nogal een zware game, maar de HP Omen Desktop heeft hier dus totaal geen problemen mee, dankzij de GTX 1080ti welke in de kast aanwezig is.

Hitman

Hitman is een van mijn favoriete games, en deze game moest ik gewoon eventjes testen. Ongelooflijk dat deze game, welke bijna 2 jaar oud is, er nog steeds geweldig uit ziet. Het was dan ook geweldig om de game in een 4K resolutie te mogen spelen. Karteltjes waren verdwenen en dat kale biljartbal hoofd van Agent 47 was zo mooi rond. Zowel in Full HD als in 4K draait de game als een tiet!

The Witcher 3

Als je nu echt op zoek bent naar een visueel spektakel op je beeldscherm, dan moet je bij The Witcher 3 zijn. Ondanks dat de game behoorlijk zwaar is voor menig PC, mag gezegd worden dat de HP Omen 880-076nd zich goed staande weet te houden. Op 4K weet de desktop toch ruim boven de 30 fps grens te blijven welke minimaal nodig is voor dit soort games. Chapeau!

Assassin’s Creed Origins

Ubisoft games hebben over het algemeen last van slechte optimalisaties op de PC. Dit omdat de game voornamelijk wordt ontwikkeld voor de consoles, en de PC als een bijproduct wordt gezien. Assassin’s Creed Unity was bijvoorbeeld een grote drama. Met Assassin’s Creed Origins komt Ubisoft terug met weer een goede game in de serie. Op de HP Omen 880-076nd zul je weinig last ondervinden van slechte optimalisatie, want op Full HD weet de game op de hoogste settings 94 fps te halen. Op 4K kakt de framerate aardig wat in, maar vooralsnog is 50 fps zeker netjes en ook boven de minimale 30 fps grens welke we graag zien bij dit soort games.

To Overclock, or not to overclock…

Leuk detail is dat de Omen Desktop overklokbaar is, dankzij een softwareprogramma dat HP aanbiedt in de Omen-commandocentrum. Deze zorgt een aantal standaard profielen om de CPU te overklokken. Wat wel jammer is, is dat het lijkt of dit stukje software ontworpen is voor Intel-systemen en dat er weinig aandacht is geschonken voor het AMD platform. De standaard multiplier is bijvoorbeeld 148x, wat overeenkomt met een feitelijke multiplier van 37x. Zelf ben ik niet zo van het pielen met dit soort cijfers en al helemaal niet van een systeem wat wij in bruikleen krijgen. Toch wil ik laten weten dat overklokken “out-of-the-box” mogelijk is.

Belangrijk bij een gamingsysteem is om te weten hoe warm het zooitje binnenin wordt. De temperaturen waren vrij redelijk over de hele linie, rekening houdend met het feit dat mijn testunit de closed-loop vloeistofkoeler gebruikte voor de CPU. Tijdens een gamingsessie met een veel vragende game als Assassin’s Creed Origins liep de CPU temperatuur op tot 63 graden. Dit is wellicht wat hoger dan je zou verwachten met een vloeistofkoeler aan boord. Maar een kleine vloeistofkoeler is wat anders dan een compleet vloeistof gekoeld systeem.Tijdens speelsessies met Assassin’s Creed Origins merkte ik op dat het geluid wat de fans maakte op zijn hardst was, namelijk  35 dBA op 1,5 meter afstand. Dit is zeker hoorbaar, maar niets heel bijzonder voor een desktop.

Ultieme pre-build desktop?

Als je op zoek bent naar een kant-en-klare gaming-desktop die prioriteit geeft aan prestaties boven belachelijke ontwerpen en over-the-top vloeistofkoeling, dan is de HP Omen Desktop een uitstekende keuze. Het systeem is op zich prijzig, maar het biedt solide hardware, degelijke thermiek en veel configuratie-opties voor een breed scala aan budgetten. De Omen Desktop ziet er fatsoenlijk uit en HP heeft veel bereikt met een grotendeels plastic buitenkant, een paar rode LED’s en enkele interessante flappen die expansiemogelijkheden verbergen. Het carbonpatroon ziet er gelikt uit, de hoeken zijn agressief maar verrassend prettig, en ik ben dol op zaken zoals de gemakkelijk toegankelijke harde schijfposities en het zijpaneel met getint glas. Je matties zullen weten dat dit een gaming-desktop is, zonder dat HP zijn toevlucht neemt tot ontwerpkenmerken zoals ontraditionele  vormen en een overdaad aan RGB-verlichting.

Naast het systeem wat ik mocht testen zijn er een breed scala aan hardware keuzes en diverse prijzen voor verschillende budgetten dat het moeilijk te zeggen is hoe dit systeem in het algemeen  presteert ten opzichte van de net wat hogere modellen. Gezien basismodellen beginnen met een Ryzen 5 1600 en een Radeon RX 580, denk ik dat elke optie hier een fatsoenlijke ervaring zal opleveren, hoewel je dit helemaal tot een dual GTX 1080 opstelling kunt pushen, zolang je maar beschikt over de juiste financiën.

Conclusie

Na het lange verhaal wat ik hierboven heb geschreven is het makkelijk om een conclusie te nemen. Alles bij elkaar genomen, is het vrij eenvoudig om de HP Omen Desktop voor iemand aan te bevelen die niet de “Know-How” heeft om zelf iets in elkaar te zetten. Het is een vooraf gebouwde gaming desktop, die qua prijs en kwaliteit zeer degelijk te noemen is. Het slaagt sterk in de meeste belangrijke gebieden, met name als het gaat om gamen op hoge resoluties en hoge settings. Dit is wat we willen zien in een gaming desktop, en daarbij krijg je ook nog eens een prachtige kast met vette details en genoeg uitbreidingsmogelijkheden. Heb jij € 2.500 in een oude sok onder je bed liggen en sta je te springen om een vette gaming-rig te kopen, dan is de HP Omen 880-076nd zeker iets voor jou!

De HP Omen 880-076nd is bij diverse grote hardware aanbieders te koop. Voor meer informatie bezoek je de website van HP.

HP OMEN DESKTOP | HARDWARE REVIEW
HOT!
Mooie kast, met vette details en complete specs
GTX 1080ti is een monster
Genoeg uitbreidingsmogelijkheden
NOT!
Aanslag voor je portemonnee (maar welke gaming-desktop is dat niet?)
AMD Ryzen processor is wellicht niet de beste keus qua processor
OEM moederbord is toch ietwat beperkt met SATA- en PCIe-poorten
90
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x